Museumweekend in Rotterdam

Ossip Zadkine, De verwoeste stad, 1953

Rotterdam dankt zijn naam aan de rivier de Rotte, wordt in mijn ogen gekenmerkt door zijn grote haven, de Erasmusbrug en de Euromast, de vele verschillende (moderne) architectuurstijlen (waaronder de bijzondere Kubuswoningen) en De Verwoeste stad van Ossip Zadkine. De historische binnenstad werd namelijk grotendeels door een Duits bombardement verwoest. Hierdoor is een moderne stad  ontstaan met ook nog enkele historische gedeeltes zoals de Delfshaven en de sfeervolle Oude Haven, waar veel terrasjes te vinden zijn die uitkijken op historische schepen. De Witte de Withstraat met zijn galeries, winkeltjes en leuke restaurants is ook een echte aanrader als je Rotterdam aandoet. Musea als het Boijmans van Beuningen, de Kunsthal Rotterdam en het Chabotmuseum zijn in het verlengde van deze straat te vinden.

Het Boijmans van Beuningen heeft een bijzonder gevarieerde collectie oude- en moderne kunst met dank aan verschillende particuliere verzamelaars. Het museum bezit werken van beroemde meesters als Jan van Eyck, Titiaan, Pieter Buegel de Oude, Jeroen Bosch, Peter Paul Rubens en Rembrandt van Rijn. Wat betreft moderne- en hedendaagse kunst kun je er ook zeker terecht voor kunstwerken van Claude Monet, Wassily Kandinsky, Andy Warhol, Pipilotti Rist en Gerard Richter. Maar vergeet niet de opvallende Pindakaasvloer van Wim. T. Schippers, Perforated Perspective van Hans Wilschut en natuurlijk de verzameling Surrealistische werken van o.a. Salvador Dalí en René Magritte. Tevens lopen er verschillende tijdelijke tentoonstellingen, waaronder “Snakes knows it’s Yoga” van Nathalie Djurberg, “Suspension of Disbelief” van Gabriel Lester, “Surreëel”en “Hidden Track”.

In de Kunsthal Rotterdam zijn tijdens het Museumweekend de volgende tentoonstellingen: “I promise to love you”  met werken uit een particuliere verzameling (Caldic Collectie). Er worden recente kunstwerken van hedendaagse internationale kunstenaars zoals Louise Bourgeois, Damien Hirst, James Turrell en Ai Weiwei getoond. De tentoonstelling “Zo werken wij” laat tien Nederlandse kunstenaars zien die door fotograaf Joost van den Broek geportretteerd zijn. Ook “Wim Oepts (1904-1988) Schilder en graficus” is nog te zien tijdens dit weekend. Met circa 100 werken laat de Kunsthal een overzicht van het oeuvre van deze kunstenaar. Daarnaast wordt een retrospectief van fotojournalist Vincent Mentzel gepresenteerd, krijgt de Japanse fotograaf Kosuke Okahara een platform voor zelfverwonding onder jonge Japanse vrouwen en komt het werk van de Italiaanse Ettore Sottsass aan bod in “Ontwerpen in email”.

Chabotmuseum©Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen 2004

Het Chabotmuseum is ondergebracht in een witte villa, een monument van het Nieuwe Bouwen, ontworpen door architecten Baas en Stokla in 1938. In dit museum wordt een collectie expressionistische werken van de schilder en beeldhouwer Hendrik Chabot (1894- 1949) getoond. In de tentoonstelling “Werelden van Kleur” reis je van Monets verstilde impressionisme via de uitbundige Duitse expressionisten, naar de Abstracte kunst van de jaren zestig met speciale aandacht voor Yves Klein. Er is tevens een filmprogramma met Duitse Expressionistische films.

In het Nederlands Fotomuseum worden er i.v.m. het Museumweekend om 14.00 uur gratis instaprondleidingen georganiseerd, waar je je voor kunt aanmelden bij de museumbalie. Momenteel loopt de tentoonstelling “Angry” nog en het zijn de laatste dagen van Chema Madoz en Andor von Barsy in het museum.

Tenslotte kun je er ook voor kiezen om het Witte  de With, Center for Contemporary Art te bezoeken, Museum Rotterdam, het Maritiem Museum, Museum Oud Overschie of Trompenburg Tuinen & Arboretum aan te doen.

Lees ook:24 uur Cultuur in Rotterdam
Lees ook:Rotterdam in het teken van kunst
Lees ook:Museumweekend in Utrecht
Lees ook:Arne Quinze in Kunsthal Rotterdam
Lees ook:Kunsthal en ING organiseren eerste Kunstbuzz voor scholieren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>