Fundamentalisten vernielen Piss Christ van Andres Serrano

 

Andres Serrano, Piss Christ, 1987. Foto: Boris Horvat/AFP/Getty Images

Het controversiële kunstwerk Piss Christ en de foto The Church zijn zondag door drie museumbezoekers van de Collection Lambert in Avignon (Frankrijk) vernield. Bovendien hebben de museummedewerkers doodsbedreigingen ontvangen door christelijke fundamentalisten. Piss Christ is een foto van een crucifix die in urine is ondergedompeld en The Church laat de torso van een non zien met haar handen in haar schoot. Nadat de bisschop van Avignon van het museum had geëist dat de controversiële foto Piss Christ uit de “I believe in miracles” tentoonstelling verwijderd zou worden, werd het museum afgelopen zaterdag al gedwongen om zijn deuren voortijdig te sluiten omdat er een grote protestactie van katholieke groeperingen tegen de werken van Andres Serrano plaatsvond.

Piss Christ vernield. Foto:Reuters/Jean-Paul Pelissier

Het kunstwerk Piss Christ was al eerder in Frankrijk te zien, zonder dat er zich incidenten voordeden. De werken van Andres Serrano (en dan met name het kunstwerk Piss Christ) hebben echter al eerder voor oproer gezorgd, bijvoorbeeld tijdens een tentoonstelling in de Verenigde Staten in 1989, waar het werk Piss Christ voor het eerst aan het publiek getoond werd. Ook in Australië werd het werk opzettelijk beschadigd en in 2007 zijn meerdere werken van Andres Serrano vernield tijdens een tentoonstelling in een Zweedse galerie.

 

Piss Christ en The Church zijn afgelopen zondag door de drie vandalen beschadigd met behulp van een hamer en een scherp object, wat mogelijk een schroevendraaier of pikhouweel is geweest. Eric Mézil, de directeur van Collection Lambert, is van plan om de vernielde werken morgen weer aan het publiek te tonen, “so people can see what barbarians can do.” Het museum heeft als gevolg van deze beslissing verschillende bedreigende telefoongesprekken gehad waarin werd gezegd ‘If you open, you’re dead’. Na deze bedreigingen en die van de vandalen voelen de museummedewerkers zich niet meer veilig en hebben het politiekorps ingeroepen ter bescherming. De minister van cultuur, Frédéric Mitterrand, heeft het vandalisme veroordeeld als een aanval op de vrijheid van meningsuiting. (Bron: Reuters en The Guardian)

Lees ook:Museum voor gecensureerde kunst
Lees ook:Kunstwerk Poussin aangevallen door vandaal
Lees ook:Opvallend kunstnieuws 2011
Lees ook:Fundamentalisten krijgen koekje van eigen deeg
Lees ook:Jeff Koons en Andres Serrano aan huis

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Fundamentalisten vernielen Piss Christ van Andres Serrano

 1. Enca Caen

  Stop Het Religiefascisme en hun zwijgcultuur.

  Geachten,
  Graag wou ik deelnemen met onderstaand kunstwerk tijdens de heilige bloedprocessie, als aanklacht tegen het kindermisbruik van Vangheluwe en de zwijgcultuur van de katholieke kerk.
  Spijtig genoeg is dit opnieuw een gecensureerd kunstwerk dat het daglicht niet mag zien. Is er in Nederland soms interesse??

  http://www.youtube.com/watch?v=3JxDkkD7pSw

  Met vriendelijke groeten Enca Caen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>