Museum voor gecensureerde kunst

Foto: VOA - J. Socolovsky

Foto: VOA - J. Socolovsky

Vlak voor de deur van The Smithsonian National Portrait Gallery in Washington DC staat sinds enkele dagen The Museum of Censored Art. De reden hier voor is dat het Smithsonian enkele weken geleden het werk “A Fire in My Belly” uit de tentoonstelling verwijderde.

Conservatieven en een katholieke groepering,  hadden hun bezwaren jegens het kunstwerk geuit.  Het gevolg was, dat John Boehner ,van het huis van afgevaardigden, dreigde de subsidiëring van het Smithsonian stop te zetten als het werk niet verwijderd zou worden. Daarna is ‘A fire in my belly”binnen korte tijd uit de tentoonstelling gehaald.

Kunstenaars en kunstliefhebbers maken zich hierdoor steeds meer zorgen over de artistieke vrijheid in, door de overheid gesubsidieerde, musea. Daarom heeft de kunstenaar Michael Iacovone het ‘Museum of Censored Art’ opgezet in een scheepscontainer die tegenover het Smithsonian neergezet is. Hier is de video van “Fire in my belly” te zien. Iacovone zegt over het werk dat dit een uiting is van de innerlijke moeilijkheden die de kunstenaar met het geloof had omdat hij homofiel was en met AIDS werd geconfronteerd.

Piss Christ - Andres Serrano (1987)

Iacovone stoort zich eraan dat omdat een kleine groep mensen een probleem met een bepaald kunstwerk heeft,  het voor niemand meer te bezichti

gen zou zijn. Het is overigens niet de eerste keer dat kunst en religie in de Verenigde Staten ‘clashen’, in 1989 was men woedend dat de overheid een werk van Adres Serrano zou subsidiëren. Dit kunstwerk heet ‘Piss Christ” en de foto laat een crucifix in een glas met urine zien.

De controversie heeft het Smithsonian in ieder geval geen windeieren gelegd. Het aantal bezoekers is al met ruim 75% gestegen sinds het gedoe met ‘A Fire in My Belly’ begon te spelen.

Lees ook:MoMA gaat door waar Smithsonian bezwijkt
Lees ook:Europese lachspiegel ontmanteld
Lees ook:Oorlogsmisdadiger Hadzic gevangen dankzij Modigliani
Lees ook:Rijksoverheid verliest kunststukken uit het oog
Lees ook:Ai Wei Wei is Chinese censuur Firewall te snel af

1 Reacties // Reageer

One thought on “Museum voor gecensureerde kunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>