Rotterdam in het teken van kunst

David McCabe, Andy Warhol at the Factory, New-York City, 1964, collectie Hugo and Carla Brown

Deze week staat Rotterdam volop in het teken van kunst met verschillende kunstbeurzen, nieuwe tentoonstellingen en de uitreiking van de Rotterdam Designprijs 2011. Logischerwijs zal ik deze week op het kunstblog ook uitgebreid aandacht aan al deze verschillende evenementen besteden. Te beginnen met de tentoonstelling Collecting Warhol’s World die afgelopen zaterdag in de Kunsthal werd geopend.

De Kunsthal Rotterdam toont beroemde en nog onbekende foto’s uit de particuliere collectie ‘From Cobra to Contemporary’ van Hugo en Carla Brown die de wereld rondom de legende Warhol en zijn tijd laten zien. Foto’s van Andy Warhol en fotografen uit zijn omgeving, zoals David McCabe, Ron Galella, Thomas Hoepker en Billy Name, geven een karakteristiek tijdsbeeld van de New Yorkse underground scène en de studio The Factory in de vroege jaren zestig. In deze periode werd met het fenomeen ‘kunstenaar als handelaar’ een nieuwe weg ingeslagen, een rol waarin Warhol bijzonder succesvol bleek te zijn.

Steve Schapiro, Andy Warhol, Edie Sedgwick and Entourage, New York, 1965, Cobra to Contemporary Collection Hugo en Carla Brown. Courtesy Galerie Wouter van Leeuwen, Amsterdam

Andy Warhol groeit in enkele jaren tijd uit tot een popicoon van megaproporties waar de happy few van Amerika voor staat te dringen om zich te laten portretteren. Ook zijn studio The Factory groeit in de jaren zestig uit tot een legendarische ontmoetingsplaats voor iedereen die iets betekent in de kunst of er iets in wil betekenen. Door zijn grote invloed op het artistieke milieu en zijn cultstatus weet Warhol zich in die tijd te omringen met beroemdheden.

De tentoonstelling Warhol’s World is nog tot en met 1 april te zien in de Kunsthal te Rotterdam. Omdat deze tentoonstelling ter gelegenheid van Art Rotterdam 2012 tot stand is gekomen, krijg je 30% korting op de entreeprijs op vertoon van je entreeticket Art Rotterdam / OBJECT aan de kassa van de Kunsthal.

Lees ook:Zo had Andy Warhol er nu uit kunnen zien
Lees ook:Onontdekte werken Andy Warhol komen boven water
Lees ook:Six Self Portraits van Andy Warhol levert ruim 30 miljoen dollar op
Lees ook:Warhol werk gekocht op afbetaling levert miljoenen op
Lees ook:Filmcollectie Andy Warhol krijgt digitale vorm

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>