Museumweekend in Utrecht

Corneille, Femme au masque et chat, 1997

Het centraal gelegen Utrecht is al van oudsher de spin in het web van allerlei verkeersverbindingen vanuit het hele land. Deze stad is één van de eerste steden met stadsrechten, dankt zijn naam mede aan het Latijnse woord Trajectum (zo genoemd door de Romeinen) en tot op heden is het een Bisschopsstad. In het oude centrum is de Domtoren natuurlijk het middelpunt, maar er zijn ook veel leuke winkels en restaurants aan de grachten te vinden. Verschillende musea zoals het Centraal Museum en het Catharijneconvent kun je dicht bij elkaar vinden in het Museumkwartier.

Hendrick ter Brugghen, De roeping van Mattheus, 1621

Het Centraal Museum stelt verschillende verzamelingen tentoon, waaronder de grootste en belangrijkste collectie werken van Jan van Scorel, Abraham Bloemaert en Utrechtse Carravaggisten zoals Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen. In de tentoonstelling “Utrechters dromen van Rome” wordt de Italiaanse invloed op Utrechtse oude meesters benadrukt. Hier vallen de werken van de Carravaggisten onder, evenals Italianisanten zoals Jan Both en Jan Baptist Weenix. Daarnaast toont het museum de Van Baaren collectie met voornamelijk vroeg moderne werken van o.a. Jacob Maris en Johannes Hendrik Weissenbruch van de Haagse School. Andere hoogtepunten zijn werken van Theo van Doesburg, Pyke Koch, J.H. Moesman, Carel Willink en Charley Toorop. Ook kunstwerken uit de 21ste eeuw komen aan bod in de tentoonstellingen “Soms ontsnapt er kunst” en “Studio Vertigo- Robbie Cornelissen”.

Museum Catharijneconvent ligt dichtbij het Centraal Museum en mag je niet missen als je van oude kunst houdt. Een middeleeuws klooster is een passende omgeving voor het museum, waarin het christendom in Nederland middels een thematische indeling in beeld wordt gebracht met zowel eeuwenoude- als hedendaagse kunstobjecten. Vooral de collectie middeleeuwse kunstwerken, waaronder het Middelrijns altaarstuk (1410) met een voorstelling van de vreugden en smarten van Maria, is erg bijzonder. Ook de tijdelijke tentoonstelling “Ongekende Schoonheid” is op de oude kunst gericht met ruim vijftig iconen uit Macedonië. Het museum presenteert een overzicht van de Macedonische kunstschatten van 5000 voor Christus tot het einde van de 19de eeuw.

Het Aboriginal Art Museum tenslotte, richt zich op kleurrijke hedendaagse Aboriginal kunst uit Australië en is hiermee de enige in Nederland. De tentoonstelling die je tijdens het Museumweekend kunt gaan zien is: “Los van traditie. Cobra en Aboriginal kunst”. De Europese invloed van de Cobra beweging op hedendaagse Aboriginal kunst wordt in deze tentoonstelling onder de loep genomen met werken van o.a. Paddy Bedford, Paji Honeychild Yankarr en Narputta Nangala Jugadai naast dat van Karel Appel, Corneille, Constant en Pierre Alechinsky.

Tevens kun je musea als de Sonnenborgh (een overblijfsel van de stadsversterking wat nu als sterrenwacht in gebruik is), het Universiteitsmuseum, het Volksbuurtmuseum en het Geldmuseum. Als je een auto tot je beschikking hebt, is Slot Zuylen ook de moeite waard.

Lees ook:Gratis naar het museum in Utrecht
Lees ook:Klee en Cobra
Lees ook:Laatste editie van Cobra Buiten vormt hoogtepunt voor Kasteel Keukenhof
Lees ook:Geboortedag Karel Appel (1921-2006)
Lees ook:Museumweekend in Haarlem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>