Museum Van Loon presenteert Opera in de Grachtentuin

Ronald Knap

CREDITS: Ronald Knap

Tussen 1763 en 1766 reisde Mozart samen met zijn vader Leopold en zijn zuster Nannerl door de Lage Landen. Zij gaven ook concerten in Amsterdam. In 2016 is dit precies 250 jaar geleden. Reden voor een Mozart feestje bij Museum Van Loon! Daarom is dit jaar gekozen voor het eerste operaatje van Mozart, Bastien und Bastienne, een klassieke eenakter. Mozart componeerde het stuk toen hij slechts twaalf jaar oud was.

Opera op Zak maakt van deze eenakter een nieuwe versie die helemaal in het teken staat van jong talent. De opera van de jonge Mozart is in een hedendaags kader geplaatst. Speciaal voor deze voorstelling wordt door Jeroen Sarphati een gloednieuwe Nederlandse vertaling gemaakt van het libretto. Elsina Jansen verzorgt de regie.

De plot van de opera is als volgt: Een jonge componist en zijn leraar zitten samen achter de piano, er wordt gewerkt aan een opera: Een tenor en een sopraan zingen keurig en treurig over hun liefdesproblemen en een wat mysterieus brabbelende bariton brengt ze bij elkaar. Eind goed al goed, opera klaar. Maar de jongen is ontevreden: dit is niet wat hij wil vertellen. Hij wil zich niet als een kind aan de regels houden. Weg met die structuur, weg van de gebaande paden… Hij wil chaos en emotie. Zijn fantasie keert het stuk helemaal binnenstebuiten.

Maurice Rommers (Bastien), Ginette Puylaert (Bastienne), Matthijs van de Woerd (Leo), Jeroen Sarphati (vader en pianoleraar), Jorian van Nee (jonge pianist/componist) treden op als solisten. De opera is dagelijks te bezichtigen van 16 tot en met 21 augustus om 17.00 uur en 19.30 uur. Het aantal plaatsen is beperkt, dus tijdig reserveren is een vereiste. Kaarten kosten 19 euro via Webshop Museum Van Loon en www.grachtenfestival.nl. Stichting Opera op Zak, Museum Van Loon en het Grachtenfestival Amsterdam verzorgen al jaren opera in de grachtentuin. De opera duurt ongeveer drie kwartier. Na afloop zijn er drankjes te verkrijgen en is er volop gelegenheid te genieten van huis en tuin.

 

 

Lees ook:Voor mijn eerste liefde, door Mozart
Lees ook:Januari is Mozart-maand bij het Nederlands Kamerorkest
Lees ook:Roméo et Juliette in première bij De Nationale Opera
Lees ook:Hänsel und Gretel komen naar De Nationale Opera
Lees ook:Museum van Loon verwelkomt 50.000e bezoeker

1 Reacties // Reageer

One thought on “Museum Van Loon presenteert Opera in de Grachtentuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>