Museumweekend in Den Haag

Johannes Vermeer, Het meisje met de parel, ca. 1665

Den Haag is een regeringsstad bij uitstek, waardoor de sfeer wat zakelijk kan overkomen in sommige gedeeltes van de stad. Toch straalt de stad ook allure uit door de vele mooie herenhuizen, villa’s, parken en natuurlijk het stadspaleis van de koninklijke familie. Aan musea geen gebrek in deze provinciehoofdstad, zowel in het centrum als in het museumkwartier zijn zeker tien musea om te bezoeken. Tevens zijn er vele galeries en antiquariaten aan het Noordeinde te vinden. Mocht je willen uitwaaien, dan ben je met de tram of bus ook zo in Scheveningen, waar je Museum Beelden aan Zee of Muzee Scheveningen kunt bezoeken.

In het centrum van Den Haag kun je naar het Mauritshuis, het Haags Historisch Museum, het Escherpaleis, Museum voor Communicatie, Panorama Mesdag, De Gevangenpoort, Museum Meermanno, Louis Couperus Museum en het Letterkundig Museum. Ik zal enkele musea hiervan uitlichten, te beginnen bij het Mauritshuis.

Johannes Vermeer, Gezicht op Delft, ca. 1660-1661

Het Mauritshuis is een stadspaleis uit de 17de eeuw van graaf Johan Maurits van Nassau- Siegen. De collectie van het Mauritshuis is grotendeels afkomstig uit de verzameling van prins Willem V van Oranje- Nassau (1748- 1806). Het museum richt zich op het tonen van oude kunst en heeft topstukken als De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp en een zelfportret van Rembrandt, Het meisje met de parel en Gezicht op Delft van Vermeer, de Stier van Paulus Potter en werken van o.a. Jan Steen in de vaste opstelling. Jan Steen staat tevens centraal in de tijdelijke tentoonstelling “Leven in de Brouwerij”.

In Panorama Mesdag kun je middenin het grootste ronde schilderij van Nederland staan en uitkijken op de zee en duinen bij het Scheveningen van vroeger. Naast het prachtige panorama (waar je trouwens ook een stukje van kan adopteren), kun je nog meer zeegezichten van Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje bewonderen. In het Escherpaleis staat maar één persoon centraal, de graficus M.C. Escher, die o.a. bekend staat om zijn nauwkeurige en gedetailleerde metamorfoses.

Wassily Kandinsky, Bild mit weisser Form, 1913, Gemeentemuseum

Om van het centrum naar het ‘museumkwartier’ te komen, kun je bijvoorbeeld tram 17 richting ‘Statenkwartier’ nemen, of bus 24 richting ‘Kijkduin’. Bij halte Gemeentemuseum en Museon ga je eruit, maar ook het GEM en het Fotomuseum zijn hier gelegen. Het Gemeentemuseum staat bekend om haar grote collectie Mondriaans, maar er zijn in dit mooie moderne gebouw (ontworpen door H.P. Berlage) nog veel meer moderne kunstwerken te zien. Zo heeft het museum onder andere een collectie werken van schilders die tot de Haagse School behoorden en werken van kunstenaars rond De Stijl en het Bauhaus. De tijdelijke tentoonstellingen zijn: “James Ensor”, “Ensor- De grote maskerade”en “Een Romatische kijk”. In deze laatste expositie zijn romantische schilderijen uit de collectie van de Hermitage in St. Petersburg te zien.

Gert en Uwe Tobias in het GEM

Naast het Gemeentemuseum zijn het GEM (Museum voor Actuele Kunst) en het Fotomuseum in hetzelfde gebouw gevestigd. In het GEM zijn nu “Gert & Uwe Tobias” en “Marcel Dzama”te zien. De broers Gert en Uwe hebben een unieke beeldtaal waarmee ze fantastische, komische en bizarre gezichten uitbeelden. Marcel Dzama verbeeldt absurde fantasiewerelden in zijn tekeningen, schilderijen sculpturen en diorama’s. In het Fotomuseum kun je tenslotte 80 groot formaat “Polaroids”van Julian Schnabel bekijken.

Lees ook:Den Haag bereidt zich voor op Museumnacht
Lees ook:Panorama Mesdag luidt noodklok
Lees ook:Panorama Mesdag heropend
Lees ook:Panorama Mesdag viert officiële heropening
Lees ook:Museumnacht Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>