Ensor in het Gemeentemuseum

James Ensor, De intrige, 1890

Aankomend weekend (van 12 maart tot 13 juni) zal in het Gemeentemuseum te Den Haag de expositie ‘Universum van een fantast’ beginnen. In samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, zal er een groots overzicht van het oeuvre van de Belgische James Ensor getoond worden.

James Ensor (1860- 1949) is geboren in Oostende. Zijn schilderijen zitten vol uitersten. Zo maakte Ensor aanvankelijk furore met zijn realisme, maar later richtte hij zich op het weergeven van beelden uit zijn fantasiewereld. Hij heeft een bijzonder en uiteenlopend oeuvre met zowel serene landschappen als kleurrijke, expressionistische optochten met groteske figuren en skeletten.

James Ensor, Adam en Eva uit het paradijs gebannen, 1887

Het Gemeentemuseum geeft aan dat James Ensor tijdens zijn leven al bekend stond om het doorbreken van conventionele thema’s en het aanboren van nieuwe onderwerpen in de schilderkunst. Vanwege het moderne karakter van zijn werk werd hij niet overal onmiddellijk geaccepteerd en werd hij zelfs geweigerd op tentoonstellingen. Om toch te kunnen exposeren, richtte hij in 1884 de tentoonstellingsvereniging Les XX op met gelijkgestemde kunstenaars. Nu is Ensor niet weg te denken uit de canon, waar hij naast Edvard Munch, Emil Nolde, Ernst Ludwig Kirchner en Oskar Kokoschka, als één van de beste Europese expressionistische kunstenaars gezien wordt.

Lees ook:Ensor’s tekening ‘Triomf van de dood’ spoorloos
Lees ook:Ensor breekt door in Verenigde Staten
Lees ook:Haags Gemeentemuseum leent topstukken van Centre Pompidou
Lees ook:Groninger Museum verwerft belangrijk werk met steun Vereniging Rembrandt
Lees ook:Museumweekend in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>