Back to Black bij Sotheby’s

Diane Arbus, Identical Twins CREDITS: Sotheby’s

Op 13 november aanstaande is er een bijzondere veiling bij Sotheby’s France voor fotografie-fans. Er wordt namelijk een groot aantal foto’s geveild van diverse meesterfotografen, maar ook foto’s die an sich al uniek en zeldzaam zijn. De veiling is eigenlijk een ode aan het zwart. Zwart is grafisch, minimalistisch, dramatisch, mysterieus en elegant tegelijk. De tijdloze kwaliteit van zwart-wit fotografie fascineert nog steeds velen, zelfs al is kleurenfotografie helemaal ingeburgerd. De specialisten van Sotheby’s hebben een catalogus samengesteld waarbij zwart-wit de boventoon aanvoert. Er worden prints aangeboden die nog steeds geprezen worden om hun unieke karakter, sfeer en moderne feel. Denk aan het beeld van Charlotte Rampling, naakt gefotografeerd door Helmut Newton. Een model op de top van de Eiffeltoren in Parijs, op de gevoelige plaats vastgelegd door Peter Lindbergh. Of het werk Mouth for L’Oréal van Irving Penn. Ook het werk van Robert Doisneau, waarin hij Pablo Picasso in zijn gestreepte trui fotografeerde, wordt aangeboden.

Zeldzame vintage prints bevinden zich ook onder het aanbod. Denk aan namen als Man Ray en Herbert List, fotografische voorstudies door de kunstenaar José Maria Sert, een collectie experimentele naaktstudies van Erwin Blumenfeld en Heinz Hajek-Halke, maar ook vijf abstracte voorstudies van de Tsjechische fotograaf Cestmir Kratky. De grote Amerikaanse fotografen worden ook vertegenwoordigd met foto’s van Ansel Adams, Berenice Abbott, Walker Evans, Richard Avedon en Diane Arbus, wiens portretten bijna voor een magnetische aantrekkingskracht zorgen. Welbekende kunstenaars komen aan bod met  Sebastião Salgado en Nick Brandt, maar ook moderne fotografie zoals meesterwerken van Hiroshi Sugimoto, Bernd & Hilla Becher en Thomas Struth.

Kortom, de fotografieliefhebber kan zijn of haar hart ophalen tijdens deze veiling. Is het niet om de koop zelf, dan is het wel om te genieten van de prachtige beelden.

BRON: Persbericht Sotheby’s 

Lees ook:175 jaar fotografie in de veiling
Lees ook:Schilderij Mondriaan brengt mogelijk record op
Lees ook:Foto’s van de straat door Joan Colom
Lees ook:Werk Mondriaan levert toch geen recordprijs op bij Sotheby’s
Lees ook:Sotheby’s veilt zeldzaam werk Albert Edelfelt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>