Schilderij Mondriaan brengt mogelijk record op

Compositie in Rood, Blauw en Grijs door Piet Mondriaan CREDITS: Sotheby’s

Een schilderij van Piet Mondriaan zal op 23 juni aanstaande mogelijk een recordprijs opbrengen op een veiling van Sotheby’s in Londen. Dat heeft Sotheby’s laten weten in de catalogus van de veiling voor moderne en impressionistische kunst. Het gaat om het werk Compositie met Rood, Blauw en Grijs. 

In de veilingcatalogus staat het werk aangeprezen voor 14 tot 18 miljoen Britse pond, oftewel 17 tot 22 miljoen euro. Indien het werk uit 1927 daadwerkelijk 22 miljoen euro op zal brengen, wordt het oude record voor een werk van Mondriaan gebroken. Zijn werk Compositie met Blauw, Rood, Geel en Zwart bracht in 2009 21,5 miljoen euro op. Een ander werk van de Nederlandse kunstenaar, Broadway Boogie Woogie, bracht in 2004 op een veiling van Sotheby’s nog eens 15 miljoen euro op.

Hoewel het werk Compositie met rood, blauw en grijs mogelijk een recordprijs op de veiling zal opleveren, is het niet de hoogste prijs ooit die voor een kunstwerk van Mondriaan is betaald.In 1997 betaalde de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit 37 miljoen euro (82 miljoen gulden) voor het onvoltooide schilderij Victory Boogie Woogie. De Nederlandsche Bank maakte de aanschaf mogelijk door een schenking te doen als afscheid van de gulden. De Victory Boogie Woogie is te bewonderen in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Hoewel het werk van Mondriaan op de veiling in juni het meeste aandacht trekt, zijn er nog veel meer mooie werken te koop op de veiling. Er zijn ook belangrijke werken van kunstenaars als Camille Pissarro en Alberto Giacometti te koop, evenals het werk ‘Portret van een vrouw’ van Pablo Picasso, het Stilleben mit Grammophon und Schwertlilien van Max Beckmann en diverse surrealistische werken van Ernst, Miró en Arp.

Lees ook:Werk Mondriaan levert toch geen recordprijs op bij Sotheby’s
Lees ook:Gemeentemuseum Den Haag past Mondriaan & De Stijl aan
Lees ook:Topprijs voor Mondriaan van Yves Saint Laurent
Lees ook:Ring met saffier levert recordprijs op bij Sotheby’s
Lees ook:Erven Malevitsj innen zestig miljoen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>