Werk Mondriaan levert toch geen recordprijs op bij Sotheby’s

Compositie in Rood, Blauw, Grijs van Mondriaan: geen recordprijs CREDITS: Sotheby’s

Van tevoren was de kans hoog ingeschat dat het werk Compositie met Rood, Blauw, Grijs van Piet Mondriaan voor een recordprijs verkocht zou worden op de veiling van Sotheby’s. Er werd rekening gehouden met een verkoopprijs van meer dan 22,4 miljoen euro. Toch bleek tijdens de veiling dat kopers niet de hoofdprijs wilden betalen. 

Bij de veiling in Londen verruilde het werk uiteindelijk voor 18.968.169 euro van eigenaar. Het record voor een kunstwerk van de in Amersfoort geboren kunstenaar staat op 21,5 miljoen euro. Het schilderij Compositie met blauw, rood, geel en zwart werd in 2009 voor die prijs verkocht. De hoogste prijs die ooit is betaald voor een werk van Piet Mondriaan, is 82 miljoen gulden ofwel 37 miljoen euro. Dat werd ooit betaald door de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit in 1997 voor Victory Boogie Woogie van Mondriaan.

De veiling in Londen had niet alleen het werk van Mondriaan op de agenda staan. Ook drie werken van Claude Monet waren van tevoren aangekondigd als kopstukken op de veiling. Dat bleek daadwerkelijk te gelden voor het werk Nymphéas, de bekende waterlelies van Monet. Dit werk werd in tien minuten verkocht voor ruim 39,5 miljoen euro. Dat was ruim 2 miljoen euro meer dan van tevoren was verwacht. De andere twee werken van Monet gingen voor beduidend lagere prijzen van de hand.

Lees ook:Schilderij Mondriaan brengt mogelijk record op
Lees ook:Topprijs voor Mondriaan van Yves Saint Laurent
Lees ook:Kunstwerken Monet en Picasso leveren grof geld op bij veiling Christie’s
Lees ook:74 miljoen euro voor Giacometti
Lees ook:Six Self Portraits van Andy Warhol levert ruim 30 miljoen dollar op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>