Foto’s van de straat door Joan Colom

Het Palau Nacional in Barcelona FOTO: José van der Wegen

De Spaanse fotograaf Joan Colom is een van de meest belangrijke Spaanse fotografen uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij wordt gezien als een fotograaf die perfect het straatbeeld kan weergeven en die ook een pionier is op het gebied van fotojournalistiek in het land. Voor het Museu Nacional d’Art de Catalunya bij het Palau Nacional in Barcelona reden Joan Colom een eigen tentoonstelling te geven. 

Dat het museum kiest voor Colom is ook niet zo gek, want Colom komt uit Barcelona. Hij werd er in 1921 geboren. Bovendien zijn de foto’s van Colom zelf door de fotograaf gedoneerd aan het museum om gebruikt te worden voor een expositie. Gedurende de tentoonstelling zijn meer dan 500 foto’s te zien uit zijn gehele carrière tot nog toe. De meest bekende foto’s zijn er te zien. Te denken valt aan de foto’s die gemaakt zijn in Barrio Chino, het zogenoemde red-light district in Barcelona uit de jaren ’60. Het gaat om prachtige zwart-wit foto’s die uitgegroeid zijn tot iconen in de fotografie. Zwart-wit-fotografie is waar Colom zich het liefste mee bezig houdt, maar vanaf de jaren ’90 begon hij toch ook te experimenteren met kleur in foto’s. Deze kleurenfoto’s zijn nu voor het eerst te zien in het Museu Nacional d’Art de Catalunya.

De tentoonstelling is tot en met 25 mei te zien in Barcelona.

Lees ook:Joan Miró geïnspireerd door Jan Steen
Lees ook:Miró in de tuin van het Rijksmuseum
Lees ook:Prinses Beatrix opent tentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage
Lees ook:Topstukken van Picasso voor het eerst in Nederland
Lees ook:Illegaal van Marokko naar Lanzarote

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>