Sotheby’s veilt zeldzaam werk Albert Edelfelt

La Laitière van Edelfelt CREDITS: Sotheby’s

Veilinghuis Sotheby’s in Londen zal volgende maand een bijzonder en zeldzaam werk van de Finse kunstenaar Albert Edelfelt onder de hamer brengen. Het gaat om één van zijn meest belangrijke werken, maar tevens om een werk dat lang niet door het publieke oog te zien is geweest. Het werk La Laitière is sinds 1892 niet meer gezien. Toen werd het voor het laatst getoond op een expositie in Helsinki. 

Nadien is het werk nog wel vastgelegd in de monografie over Edelfelt door Bertel Hintze in 1944 en het werk werd ook vastgelegd op de cover van het boek bij de derde druk, maar het publiek zag het werk nooit meer na 1862. Het werk komt  nu bij de veiling en is afkomstig uit een Franse privé-collectie, waarbij het zeker 75 jaar binnen dezelfde familie in bezit is geweest. De verwachte opbrengst van het werk bedraagt zo’n 385.000 tot 650.000 euro.

La Laitière toont het leven in de archipel Haiko, waar Edelfelt een zomerhuis had. Volgens Claude Piening, hoofd van de sectie 19e eeuwse Europese schilderijen bij Sotheby’s Londen, is het altijd bijzonder als werken zoals deze weer onder de aandacht van het publiek worden gebracht. Volgens de historiek is La Laitière, alleen bekend van de zwart-wit foto uit 1892 in het boek van Hintze, vrijwel direct verkocht aan een Franse verzamelaar na de afronding van het werk in 1889. Edelfelt verdeelde zijn tijd destijds tussen Parijs, waar hij woonde vanaf 1874, en Finland. Het is dus goed mogelijk dat het werk meer dan een eeuw in Frankrijk is geweest. De herontdekking van het werk en het op de markt verschijnen bij Sotheby’s is een bijzondere mijlpaal voor de Finse kunst.”

De veiling met onder meer het werk van Edelfelt is op 25 mei aanstaande.

BRON: Persbericht Sotheby’s

 

Lees ook:Werken van Claude Monet in de veiling bij Sotheby’s
Lees ook:Degas keert terug naar het Louvre
Lees ook:175 jaar fotografie in de veiling
Lees ook:Sotheby’s ontdekt verborgen handtekening Basquiat
Lees ook:Sotheby’s veilt werk van nepkunstenaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>