De collectie van Theo Kuijpers: zondag onder de hamer

Theo Kuijpers voor nu nog, zijn, werken van Herman Brood FOTO: José van der Wegen

Onlangs meldde Kunst.blog.nl al dat er een bijzondere kunstveiling aan zat te komen bij BVA Auctions. Voor het eerst in het 12-jarige bestaan van het online veilinghuis wordt in Kaatsheuvel een live-veiling gehouden bij Kunsthandel Theo Kuijpers. Vandaag was de eerste kijkdag en Kunst.blog.nl nam een kijkje.

In een grote tent op het terrein van de kunsthandel van Theo Kuijpers aan de Dongenseweg 3 in Kaatsheuvel zal het zondag allemaal plaatsvinden: een grote kunstveiling met grote namen. Op de kijkdagen vandaag en morgen konden mensen alvast inventariseren op welke werken zij een bod willen uitbrengen tijdens de live-veiling. De kijkdag van morgen is bovendien bedoeld om mensen de kans te geven hun favoriete werk in de voorverkoop te kopen. Op die manier zijn ze er zeker van dat het werk van hun dromen niet in andere handen zal belanden tijdens de veiling. In de voorverkoop wordt een hogere prijs gehanteerd in vergelijking met het startbod op de veiling. Dat heeft ook te maken met het feit dat de werken niet onder de prijs verkocht worden. Uiteraard kan het zo zijn dat in de veiling zelf bepaalde werken toch onder de prijs uit de presale van de hand gaan of zelfs voor een veelvoud van de prijs in de voorverkoop. De mensen die dit risico niet willen lopen, kunnen dan ook het beste in de voorverkoop hun slag slaan!

Theo Kuijpers zelf is nog steeds enigszins ondersteboven van alles dat met de veiling te maken heeft. In de oude boerderij aan de Dongenseweg zit toch minstens 22 jaar ziel en zaligheid. “Ik zei altijd dat ik rond mijn 50e graag een oud boerderijtje wilde opknappen om er een kunsthandel in te vestigen. Ik vond toen dit pand en heb het van een bouwval met de hulp van diverse mensen op weten te knappen tot wat het nu is: een mooie kunsthandel waar mooie werken hangen. Maar ik ben inmiddels ook, maar ik ben inmiddels ook al 70 jaar oud en ik kan straks niet alles meenemen naar het oudemannenhuis. Eens komt de tijd dat je afscheid moet nemen van objecten, ook al zitten er werken tussen die ik liever niet zou willen verkopen.” Onder de werken uit de collectie die nu onder de hamer gaan, bevinden zich zo’n 150 werken uit de privécollectie van Theo Kuijpers. “Ik heb zo’n 40 tot 45 jaar in het kunstvak gezeten. Kunst is echt mijn passie. Antiek is daarbij een andere hobby van me. Dit heb ik al die jaren kunnen combineren. Het mooie is echt dat er van alles wat is, moderne kunst, oude meesterwerken, sculpturen. Er is voor iedereen wat. Zoals een groentenboer diverse groenten verkoopt, verkoop ik diverse soorten van kunst.”

Een rondgang door de boerderij waar de kunsthandel van Theo Kuijpers is gevestigd toont inderdaad aan dat er voor iedereen wat wils is. Persoonlijke favorieten heeft hij zelf ook. “Het stilleven van Cornelis Le Mair heb ik al zo’n 30 jaar in mijn bezit. Als iemand er op biedt tijdens de veiling, dan is het zo, maar ik zou het ook niet heel erg vinden als dit niet gebeurt.” Maar niet alleen dit werk heeft een bijzonder plaatsje in zijn hart. Ook de werken van Herman Brood zijn voor hem bijzonder. “Herman is hier zelf zo’n zes keer geweest en ik heb ook veel werken van hem uit zijn eigen privécollectie en die van zijn nabestaanden. Bijzonder vind ik onder meer het schilderij over de Bijlmer, waarbij Brood zijn visie op de Bijlmerramp heeft weergegeven. Bijzonder vind ik ook het stilleven van Theodorus van Oorschot, een schilder uit de Brabantse School. Dat heeft me destijds 1.700 gulden gekost en heeft een galerieprijs nu van zo’n 4.500 euro. Het is gewoon een prachtig plaatje.”

Onder de werken bevinden zich zoals gezegd niet alleen werken van oude meesters, maar ook werken van schilders uit de 20e eeuw. In het oog springende werken zijn toch wel de werken van Herman Brood maar ook de werken van de Belgische kunstenaar Angelo, lid van de Studio L. Paramount Group, en de Nederlandse kunstenaar Robert Doesburg. Ook deze werken gaan komende zondag onder de hamer bij BVA Auctions. Het is echt een live-veiling dus online bieden zal in dit geval niet werken. Wel kan schriftelijk een bod worden uitgebracht. Alle werken die niet verkocht worden zullen vervolgens doorstromen naar de internetveiling die maandag van start gaat.

Lees ook:Bijzondere kunstveiling in Kaatsheuvel: Theo Kuijpers verkoopt zijn collectie
Lees ook:Dichterbij Herman Brood in Museum Willem van Haren
Lees ook:Notaris ziek: van live-veiling naar online veiling
Lees ook:Herman Brood herdacht
Lees ook:Ajax-spits opent expositie Herman Brood

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>