Dè Waterlelies van Monet onder de hamer

Nymphéas van Monet, een absolute topper bij Sotheby’s CREDITS: Sotheby’s

Soms zijn er van die kunstwerken die je steil achterover doen slaan van verlangen, van schoonheid, puurheid, uitstraling, eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. Voor mij is het werk ‘Nymphéas’ van Claude Monet zo’n werk. Het gaat mijn budget als vanzelfsprekd ver te boven, maar toch, het nieuws dat dit werk straks te koop is bij Sotheby’s wekt toch wel een enorme hebberigheid op. 

Sotheby’s in Londen veilt het werk tijdens de avondveiling op 23 juni aanstaande. De verwachte opbrengst ligt tussen de 24 en 27 miljoen euro. Het werk van Monet is er één uit een serie vol waterlelies. Nymphéas is veruit het bekendste werk van Monet en ook het meest tot de verbeelding sprekende werk. Als vanzelfsprekend is er dan ook bijzonder veel belangstelling voor het werk. Opvallend is dat de nieuwe eigenaar er rekening mee moet houden dat het werk na aankoop ook tijdelijk buiten bereik zal zijn.

Het werk is namelijk opgevraagd door Dr. Ann Dumas voor de expositie ‘Painting the Modern Garden: From Monet to Matisse’  in het Cleveland Museum of Art in Cleveland en de Royal Academy of Arts in Londen. Deze expositie vindt plaats vanaf 10 oktober tot 11 april 2017. Voor de mensen die dus niet zomaar ettele miljoenen euro’s kunnen ophoesten, waarschijnlijk het gros van de lezers van deze blog, is dat dan wel weer een uitgelezen mogelijkheid het werk echt te gaan bekijken.

Nymphéas werd door Monet geschilderd in 1906. Het werk werd voor het eerst aangekocht door Galerie Durand-Ruel & Galerie Bernheim-Jeune in Parijs. Zij kochten het in juni 1909 van Monet zelf. Galerie Durand-Ruel in Parijs kocht het vervolgens weer op, gevolgd door Paul Durand-Ruel. Na het overlijden van Paul Durand-Ruel in 1928 kwam het in een private collectie terecht. Vervolgens werd Nymphéas op 8 mei 2000 bij Christie’s in New York ter veiling aangeboden. Het werd gekocht door de huidige eigenaar, die nog steeds anoniem is. Waarom de eigenaar Nymphéas ter veiling heeft aangeboden is onbekend, maar dat het een ultieme veilingkavel is, daarover bestaat geen twijfel!

Tijdens de veiling op 23 juni worden overigens nog twee werken van Monet geveild, uit de collectie van Ralph C. Wilson Jr.

Lees ook:Werk Mondriaan levert toch geen recordprijs op bij Sotheby’s
Lees ook:Kunstwerken Monet en Picasso leveren grof geld op bij veiling Christie’s
Lees ook:Werken van Claude Monet in de veiling bij Sotheby’s
Lees ook:Hoogstandjes in de wereld van de strip
Lees ook:Beelden Alberto Giacometti geveild

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>