Kunsthistorisches Museum in het teken van Klimt

 

Gustav Klimt, Ancient Egypt I, 1890/91 © Vienna, Kunsthistorisches Museum

Gustav Klimt (1862-1918) wordt in 1876 toegelaten tot de Kunstgewerbeschule te Wenen (dit is nu het MAK: Museum für angewandte Kunst). Na zijn opleiding te hebben afgerond, accepteert Klimt (samen met zijn broer Ernst en Franz Matsch) aan het begin van zijn carrière opdrachten om trapopgangen in het Burgtheater en het Kunsthistorisches Museum te decoreren. Het is zeer bijzonder en uitzonderlijk om nu in het Kunsthistorisches Museum de schilderingen van Klimt eens van dichtbij te kunnen bewonderen op een brug die speciaal voor het Klimtjaar is aangebracht.

The Main Staircase of the Kunsthistorisches Museum (north wall) © Vienna, Kunsthistorisches Museum

Het Kunsthistorisches Museum is een ‘tempel van de kunsten’ te noemen met een indrukwekkende collectie kunstwerken die maar liefst zeven millennia beslaan (van het Oude Egypte tot de late 18e eeuw). Deze omvangrijke collectie is in verschillende gebouwen ondergebracht, waaronder het hoofdgebouw aan de Ringstrasse met een marmeren entreehal, een prachtig gedecoreerde koepel en opgang die je de adem beneemt, het Hofburg paleis en paleis Schönbrunn. De planning voor de bouw van dit museum begon reeds in 1857 en in 1891 werd het museum officieel geopend. Een jaar voor de opening kregen Gustav en Ernst Klimt samen met Franz Matsch in 1890 de opdracht om de trapopgang van de hoofdentree te decoreren.

 

Gustav Klimt, Ancient Greece I & II, 1890/91

De schilderingen die in de trapopgang te zien zijn (normaal gesproken op 12 meter hoogte), beelden belangrijke perioden uit de kunstgeschiedenis uit. Klimt was verantwoordelijk voor 13 afbeeldingen van de Oude Egyptische kunst, de Griekse en Romeinse kunst en Italiaanse kunst. Op de brug kun je van dichtbij bewonderen hoe Klimt in staat was om op een klassieke manier de figuren uit te beelden met prachtige diepe kleurtinten. Toch is hier ook al de aanzet tot zijn latere symbolistische werken te zien en heeft Klimt, in tegenstelling tot zijn broer en Matsch, de figuren een contemporaine uitstraling gegeven. Daarnaast wordt in de tentoonstelling ‘Gustav Klimt im Kunsthistorischen Museum’ met voorbereidende schetsen en schilderingen onder andere aandacht aan het ontstaansproces van deze muurschilderingen besteedt.

De tentoonstelling Gustav Klimt im Kunsthistorisches Museum en de brug langs de schilderingen is wegens groot succes zelfs verlengd en nog tot en met 6 januari 2013 te bezoeken.

Lees ook:Klimt schittert in Wenen
Lees ook:150 jaar Gustav Klimt in Wenen
Lees ook:Klimt Yourself in het Belvedere
Lees ook:10 keer De Kus van Gustav Klimt
Lees ook:Wenen viert geboortejaar Gustav Klimt

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Kunsthistorisches Museum in het teken van Klimt

  1. Pingback: Google in het teken van Gustav Klimt | Kunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>