Google in het teken van Gustav Klimt

De Oostenrijkse schilder Gustav Klimt werd 150 jaar geleden op 14 juli 1862 geboren. Voor Google een mooie gelegenheid om wereldwijd een doodle aan Klimt te wijden met waarschijnlijk zijn bekendste werk: De Kus. Klimt was een van de oprichters van de Wiener Secession (de Weense Jugendstilbeweging) en het schilderij De Kus is één van de bekendste voorbeelden van deze stroming.

Je ziet een man en een vrouw in een innige omhelzing, gekleed in gouden gewaden met rijke patronen, ze knielen in een bloembed terwijl de man de vrouw op haar wang kust. Klimt liet zich onder meer inspireren door de werken van Jan Toorop en inspireerde op zijn beurt beroemde kunstenaars als Oscar Kokoschka en Egon Schiele.

Mocht je dit jaar (het ‘Klimt jaar’) je kans willen grijpen om zijn schilderijen in het echt te bekijken, dan kun je het beste Wenen bezoeken. Dit is de stad waar Klimt het grootste gedeelte van zijn leven heeft doorgebracht. In verschillende Weense musea, waaronder Museum Leopold, het Belvedère, het MAK en het Kunsthistorisch Museum, zijn tentoonstellingen rondom Gustav Klimt te zien. Bijzonder is dat zijn laatste atelier halverwege het jaar ook voor publiek opengesteld zal worden.

Lees ook:Klimt schittert in Wenen
Lees ook:Klimt Yourself in het Belvedere
Lees ook:Wenen viert geboortejaar Gustav Klimt
Lees ook:150 jaar Gustav Klimt in Wenen
Lees ook:10 keer De Kus van Gustav Klimt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>