Klimt Yourself in het Belvedere

Het Belvedere beschikt, naast een uiteenlopende collectie kunstwerken van de middeleeuwen tot hedendaagse kunst, wereldwijd gezien over de grootste collectie schilderijen van Gustav Klimt in Wenen. Je kunt hier onder andere de beroemde schilderijen De Kus en Judith I bekijken, maar sinds kort is het ook mogelijk om jezelf te veranderen in een werk van Klimt met de Klimt Yourself Facebook toepassing. Bovendien maak je kans op een reis naar Wenen of een ‘Klimt Pleasure Package’ als je je mooiste afbeelding op Facebook deelt.

Bernardo Bellotto gen. Canaletto II), Wien, von Belvedere aus gesehen, ca. 1758-1761, Kunsthistorisches Museum

Het Belvedere bestaat uit twee barokke paleizen die tussen 1717 en1723 door Prins Eugen von Savoyen (1663-1736) als zomerverblijf werden gebouwd met een spectaculair uitzicht op uitgestrekte tuinen en de stad Wenen. De Italiaanse schilder Canaletto heeft het uitzicht vanaf het Belvedère op de stad Wenen zelfs vastgelegd (te zien in het Kunsthistorisches Museum) en tot op de dag van vandaag is dit uitzicht een beschermd stadsgezicht.

 

Gustav Klimt, Fritza Riedler, 1906, o/d, 153 x 133 cm, Belvedere, Wien © Belvedere, Wien

In het Oberes Belvedere wordt de Oostenrijkse kunst vanaf de Middeleeuwen tot nu gepresenteerd. Zowel topstukken uit Klimts ‘Gouden Periode’ als schilderijen van tijdgenoten als Egon Schiele en Oskar Kokoschka zijn hier te zien.  Je droomt weg in Klimts landschappen en wordt verrast door het kleurgebruik, de patronen, de details, levendigheid en spanning in werken als De Kus, Judith en het portret van Friza Riedler. Daarnaast krijg je een indruk van de schilderkunst rond 1900 waaronder de Weense Secession.

Het hele jaar zullen de schilderijen van Gustav Klimt tentoongesteld worden. Vanaf 12 juli tot en met 6 januari 2013 zal tevens een speciale tentoonstelling rondom Klimt geopend worden in het Oberes Belvedere: ‘Meisterwerke im fokus: 150 Jahre Gustav Klimt’.

Lees ook:Klimt schittert in Wenen
Lees ook:150 jaar Gustav Klimt in Wenen
Lees ook:Wenen viert geboortejaar Gustav Klimt
Lees ook:Google in het teken van Gustav Klimt
Lees ook:Onbekend werk van Klimt opgedoken in Nederland

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Klimt Yourself in het Belvedere

  1. Pingback: Google in het teken van Gustav Klimt | Kunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>