Wenen viert geboortejaar Gustav Klimt

Gustav Klimt, De Kus,1908 in Belvedere te Wenen

Wenen staat dit jaar geheel in het teken van Gustav Klimt omdat hij 150 jaar geleden op 14 juli is geboren. Het ‘Klimt jaar’ dat nu is aangebroken wordt natuurlijk vooral gevierd in de verschillende Weense musea, waaronder Museum Leopold, het Belvedère en het Kunsthistorisch Museum, die maar liefst negen tentoonstellingen hebben geprogrammeerd. Bijzonder is dat zijn laatste atelier halverwege het jaar ook voor publiek opengesteld zal worden.

Klimt was een van de oprichters van de Wiener Secession (de Weense Jugendstilbeweging) en zijn werk De Kus is één van de bekendste voorbeelden van deze stroming in de kunstgeschiedenis. Klimt liet zich onder meer inspireren door de werken van Jan Toorop en inspireerde op zijn beurt beroemde kunstenaars als Oscar Kokoschka en Egon Schiele. Hieronder volgt een overzicht van een aantal tentoonstellingen die dit jaar in Wenen aan Gustav Klimt gewijd zijn.

Gustav Klimt, Portret Emilie Flöge, 1902 © Wien Museum

Als de werken van Klimt je aanspreken dan moet je bij een bezoek aan Wenen dit jaar in ieder geval een bezoek aan het Belvedère hebben gebracht. Het Belvedère is namelijk in het bezit van de grootste collectie werken van Klimt wereldwijd, waaronder het iconische werk De Kus, en begint 2012 met de tentoonstelling „Gustav Klimt/Josef Hoffmann. Pioniere der Moderne“ die nog tot en met 4 maart te zien is. Klimt heeft namelijk meerdere keren met Hoffmann samengewerkt om, zoals in Palais Stoclet in Brussel goed zichtbaar is, een soort Gesamtkunstwerk te creëren. Het museum heeft uitgepakt door een gedeelte van Palais Stoclet op schaal na te bouwen, aangezien Palais Stoclet niet voor publiek toegankelijk is. Vanaf 13 juli tot en met 6 januari 2013 zal de tentoonstelling “150 Jahre Gustav Klimt” in het Belvedère te zien zijn.

In het Kunsthistorisch Museum kun je tijdens Gustav Klimt im Kunsthistorische Museum (14 februari t/m 6 januari 2013) verschillende muurdecoraties bekijken, waaronder Klimts onafgemaakte muurdecoratie in het trappenhuis van het museum. In het Albertina kun je van 14 maart t/m 10 juni Klimts grafische werken en tekeningen bekijken en in het Leopold Museum kun je de kunstenaar leren kennen door zijn citaten die veelvuldig voor de zaalteksten zijn gebruikt. Van 24 februari t/m 27 augustus kun je in Museum Leopold tijdens de tentoonstelling Up Close and Personal Klimts schilderijen, tekeningen en brieven bewonderen. Ook in het Wien-Museum worden van 16 mei tot en met 16 september bekende schilderijen van Gustav Klimt uit de eigen collectie getoond (bv. Het portret van Emilie Flöge).

 

 

Lees ook:150 jaar Gustav Klimt in Wenen
Lees ook:Klimt Yourself in het Belvedere
Lees ook:Google in het teken van Gustav Klimt
Lees ook:Klimt schittert in Wenen
Lees ook:Stoclet fries van dichtbij in het MAK

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Wenen viert geboortejaar Gustav Klimt

  1. Pingback: 150 jaar Gustav Klimt in Wenen | Kunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>