Klimt schittert in Wenen

Gustav Klimt, Fulfillment, 1910/1911 © MAK/Georg Mayer

In 2012 zou de beroemde schilder Gustav Klimt 150 jaar zijn geworden. Ter ere van dit jubileum staat de stad Wenen, en met name een aantal belangrijke musea, dit jaar geheel in het teken van Klimt. Als fervent Klimt liefhebber is dit een goede reden om deze week uit te roepen tot ‘Wenen week’ en elke dag de focus op een ander museum te leggen die een bijzondere Klimt tentoonstelling heeft.

Deze prachtige stad die rond de eeuwwisseling één van de grootste en belangrijkste steden van Europa was, is tevens de stad waar Gustav Klimt het grootste gedeelte van zijn leven doorbracht. Wenen is een stad met veel grandeur, waar je kunt genieten van imposante ‘paleizen van de kunst’ en vele goed onderhouden neoclassicistische, barokke en Jugendstil architectuur. De vele invloeden en innovaties die aan het eind van de 19e eeuw in een stad als Wenen werden doorgevoerd zetten Klimt aan tot het ontwikkelen van een nieuwe stijl. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van een aantal hoogtepunten uit het oeuvre van Klimt die in Wenen te zien zijn en die deze week nader belicht zullen worden.

Gustav Klimt, De Kus, 1907-1908

1. Gustav Klimt, wandschilderingen in het Burgtheater, 1886-1888

2. Gustav Klimt, wandschilderingen in Kunsthistorisches Museum, 1890-1891

3. Gustav Klimt, Beethoven fries in het Secessionsgebouw, 1901-1902

4. Gustav Klimt, De kus in het Belvedere, 1907-1908

5. Gustav Klimt, voorbereidende schets van het Stocletfries in het MAK, 1910-1911

6. Gustav Klimt, voorbereidende tekeningen voor beroemde portretten als die van Adèle Bloch-Bauer in het Albertina.

 

 

Lees ook:150 jaar Gustav Klimt in Wenen
Lees ook:Klimt Yourself in het Belvedere
Lees ook:Google in het teken van Gustav Klimt
Lees ook:Wenen viert geboortejaar Gustav Klimt
Lees ook:Onbekend werk van Klimt opgedoken in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>