Catharijneconvent moet Pietà-sculptuur teruggeven

Pietà- sculptuur. Foto: Museum Catharijneconvent

De Restitutiecommissie heeft vandaag uitspraak gedaan over drie roofkunstclaims. Het gaat om een 15e- eeuwse Pietà- sculptuur dat in Museum Catharijneconvent wordt gepresenteerd, een 19de- eeuws bronzen beeld De Steenhouwer van C.E. Meunier en om een bronzen beeld van Hercules dat tot de collectie van het Rijksmuseum behoort. De uitspraak luidde dat twee kunstwerken aan de erven van de voormalige eigenaren teruggeven moeten worden.

Deze werken zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi’s afgenomen van hun Joodse eigenaren. Zo heeft de commissie ontdekt dat de Pietà- sculptuur tot de verzameling van de joodse bankier Fritz Gutmann behoorde. In het persbericht staat het volgende: “Gutmann had deze sculptuur vanwege de dreigende internationale situatie in 1939 ondergebracht bij een kunsthandel in Parijs. Daar is het object door de Duitsers in beslaggenomen, waarna het terechtkwam in de kunstcollectie van Rijksmaarschalk Hermann Göring. In mei 1945 troffen Amerikaanse soldaten de sculptuur aan in een treinwagon gevuld met kunst, die Göring had achtergelaten in een tunnel bij het hoofdkwartier van de Luftwaffe in het Beierse Berchtegaden.”

Amerikaanse militairen tillen de Pietà- sculptuur uit een zogeheten Sonderzug. (Foto: William Vandivert/Getty Images)

Ook het Hercules beeld zal aan de erven van Rosa en Jakob Oppenheimer teruggegeven moeten worden. De Oppenheimers waren namelijk de enige aandeelhouders van het Duitse Margraf- concern, waartoe meerdere kunsthandels behoorden. De Commissie zet uiteen dat “de nazi- autoriteiten kort na het begin van het nazi-regime in 1933 hun pijlen op het Margraf- concern richtten. Zij beschouwden de onderneming als een exponent van de ‘internationale joodse juwelen- en kunsthandel’.”Vervolgens werden de voorraden van de kunsthandels verkocht op afgedwongen executieveilingen.

Ten aanzien van het beeld De Steenhouwer heeft de Restitutiecommissie de claims van erfgenamen van twee joodse kunsthandelaren afgewezen omdat het werk tijdens de Tweede Wereldoorlog geen deel uitmaakte van de handelsvoorraad van de twee betreffende kunsthandels.

(Bron: Restitutiecommissie, RTV Utrecht, Telegraaf)

Lees ook:Het Rijk geeft schilderijen uit Görings collectie terug
Lees ook:Australisch museum retourneert Nederlands kunstwerk aan familie roofkunstgedupeerde
Lees ook:Museum Kunstpalast moet mogelijk kunstwerk teruggeven
Lees ook:Joodse familie moet artefact teruggeven
Lees ook:Museum Leopold opnieuw geconfronteerd met Nazi- verleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>