Joodse familie moet artefact teruggeven

In veruit de meeste gevallen moeten musea wereldwijd artefacten en kunstwerken aan Joodse families restitueren als aangetoond kan worden dat deze kunstobjecten tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werden geroofd van deze families. In dit geval heeft een rechter bepaald dat een Joodse familie juist een bijzonder artefact aan Duitsland moet teruggeven.

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er veel kunstwerken van Joodse families achterhaald en teruggegeven aan de erven. Bij deze uitspraak is er echter sprake van het omgekeerde. Riven Flamenbaum, die het vernietigingskamp Auschwitz overleefde, was in het bezit van een gouden Assyrisch artefact dat ruim 3200 jaar oud is. Het werd in 1913 door Duitse archeologen in het huidige Qual’at Serouat gebied in Irak gevonden. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het artefact uit het Vorderasiatisches Museum in Berlijn geroofd.

Na het overlijden van Flamenbaum in 2003 ontdekten zijn kinderen het gouden artefact met inscriptie. Het museum spande herhaaldelijk een rechtzaak aan tegen de familie. Steeds werd de Flamenbaum familie in het gelijk gesteld tot nu. Ondanks verschillende rechtzaken is het onduidelijk gebleven hoe Riven Flamenbaum aan het kunstobject is gekomen. (bron: NYTimes, Daily Mail)

Lees ook:Christie’s bewaart geroofd schilderij
Lees ook:Het Rijk geeft schilderijen uit Görings collectie terug
Lees ook:Catharijneconvent moet Pietà-sculptuur teruggeven
Lees ook:Kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt overleden
Lees ook:Test de nieuwe Multimediatour voor families in het Van Gogh Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>