Museum Leopold opnieuw geconfronteerd met Nazi- verleden

Anton Romako, Schloss Greillenstein. Source: Leopold Museum via Bloomberg

Vorige maand bereikte Museum Leopold een overeenkomst met de erven van Jenny Steiner, beloofde het museum een vergoeding aan de erven van Lea Bondi Jaray en nu wordt het museum alweer geconfronteerd met erven van een Joodse rechtmatige eigenaar. Ditmaal zijn twee schilderijen van Anton Romako niet aan Moric Eisler teruggegeven na de Tweede Wereldoorlog. Museum Leopold heeft de erven een aanzienlijke vergoeding moeten uitkeren om de kunstwerken in eigen bezit te kunnen houden.

Zo bereikte het museum een schikking met de erven van Jenny Steiner door $5 miljoen aan haar kleindochter te betalen voor het werk Häuser am Meer van Egon Schiele en beloofde het museum $19 miljoen aan de erven van Lea Bondi Jaray te betalen voor het portret Wally eveneens van Schiele. Welke som geld het museum aan de vier erven van Moric Eisler (een Joodse bouwondernemer) heeft betaald is nog niet bekend. Het museum geeft aan dat de aanleiding tot deze vergoeding echter verschilt van voorgaande zaken: “Although these works belong without doubt to the Leopold Museum Foundation, they were taken from Moric Eisler and not returned, so it was important to the Leopold Museum to find a settlement.”

Anton Romako, Gräfin Kuefstein an der Staffelei. Source: Leopold Museum via Bloomberg

Moric Eisler werd in 1939 samen met zijn broers gearresteerd zogenaamd voor een “gebrek aan respect voor de Führer”, hij overleefde kamp Auschwitz en keerde in 1945 terug naar zijn woonplaats Brno (nu in Tsjechië). Museum Leopold mag na deze schikking de werken Schloss Greillenstein en Gräfin Kuefstein an der Staffelei van Anton Romako in de collectie houden. Het museum zal de werken in de toekomst voorzien van een tekstbordje waar de herkomstgeschiedenis op te lezen valt. (Bron: Bloomberg en Die Presse)

Lees ook:Kunstwerk Egon Schiele voor miljoenen geveild
Lees ook:Leopold Museum verkoopt Schiele voor een Schiele
Lees ook:Erven Malevitsj veilen schilderij
Lees ook:Rudolf Steiner in de Kunsthal
Lees ook:Anton Corbijn signeert

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>