Museum Kunstpalast moet mogelijk kunstwerk teruggeven

Abraham Mignon, Fruchtkorb an einer Eiche. Foto: Bernd Schaller/Westdeutsche Zeitung

De feestelijke heropening van Museum Kunstpalast te Düsseldorf afgelopen vrijdag, hangt samen met een minder leuke boodschap. Het Kunstpalast zal mogelijk weer een kunstwerk moeten teruggeven aan de nazaten van de oorspronkelijke Joodse eigenaren. Het Düsseldorfse Kunstpalast heeft in 2006 een werk van Dirck Hals (1591-1656) teruggegeven aan de nazaten van Jacques Goudstikker. Dit keer zal het museum mogelijk afscheid moeten nemen van een stilleven van de hand van Abraham Mignon (1640- 1679).

Het schilderij behoorde oorspronkelijk Gertrude Bühler toe, die in 1935 veel van haar meubelen en kunstobjecten voor een laag bedrag heeft moeten verkopen. Kort na deze verkoop, werd het kunstwerk in 1935 voor een klein bedrag in de verzameling van het museum opgenomen. De erven van Gertrude Bühler kwamen er twee jaar geleden achter dat het schilderij Fruchtkorb an einer Eiche van Abraham Mignon zich in het Düsseldorfse Kunstpalast bevond. De erven hebben toen een officieel restitutieverzoek ingediend en een compensatie van ongeveer €300 van gemeente Düsseldorf ontvangen. Daar dit bedrag niet in de buurt van de echte waarde van het werk komt, wil de familie nu via het rechtssysteem trachten het werk weer in eigen bezit te krijgen. (Bron: Westdeutsche Zeitung en RP Online)

Lees ook:4,9 miljoen euro voor Haarlemse meester
Lees ook:Meesterwerk Goltzius geveild na nazi-roof
Lees ook:106 miljoen dollar voor Picasso
Lees ook:De Stein collectie gereconstrueerd in Parijs
Lees ook:Museum Leopold opnieuw geconfronteerd met Nazi- verleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>