Het Rijk geeft schilderijen uit Görings collectie terug

Hermann Göring heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een graantje meegepikt toen de Nazi’s schilderijen roofden van Joodse families (ongeveer 1,800 ‘graantjes’ wel te verstaan). Al deze schilderijen, die Göring onderbracht in zijn buitenhuis Carinhall nabij Berlijn, zijn na verloop van tijd op verschillende locaties terechtgekomen en zo ook in Nederland. Nu moet het Rijk twee schilderijen en drie kunstwerken van keramiek die ooit tot Görings persoonlijke collectie behoorden teruggeven aan de nazaten van twee Joodse antiquairs.

Theobald Michau, Landschap met vee in ondiepe rivier

Het gaat onder andere om een anoniem 16de-eeuws werk Portret van een man met een hond en het 18de-eeuwse schilderij Landschap met vee in ondiepe rivier van Theobald Michau die oorspronkelijk tot de collectie van Edouard Leon Jonas behoorde. De twee werken zijn in de Rijkscollectie terechtgekomen door een ruil die Göring met de Amsterdamse kunsthandel Goudstikker-Miedl beklonk tegen Christ and the Adulteress van Johannes Vermeer. Dit schilderij bleek jaren later overigens het werk van de meestervervalser Han van Meegeren te zijn.

Het grootste gedeelte van Görings collectie is reeds opgespoord en gerestitueerd aan de rechtmatige eigenaren of erfgenamen hiervan. Uit interviews met een psychiater in Nuremberg lijkt Göring zichzelf ervan overtuigd te hebben dat hij eigenlijk niet echt stal. Uitspraken die werden vastgelegd zijn bijvoorbeeld: “During a war, everybody loots a little bit” en “None of my so-called looting was illegal.” (Bron: Bloomberg, the Algemeiner, Nederlands Dagblad)

Lees ook:Rijksmuseum schaft dodenmasker van meestervervalser aan
Lees ook:Meesterwerk Goltzius geveild na nazi-roof
Lees ook:Catharijneconvent moet Pietà-sculptuur teruggeven
Lees ook:4,9 miljoen euro voor Haarlemse meester
Lees ook:Ring met saffier levert recordprijs op bij Sotheby’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>