Australisch museum retourneert Nederlands kunstwerk aan familie roofkunstgedupeerde

Hoofd van een Man gaat terug naar de rechtmatige eigenaren CREDITS: NGV

Het Australische museum National Gallery of Victoria geeft een schilderij terug aan de familie van een joodse man die het in 1933 in Nederland onder dwang van de nazi’s verkocht. Volgens National Gallery of Victoria (NGV) is het de eerste keer dat een Australisch museum roofkunst teruggeeft aan de nabestaanden of rechtmatige eigenaren. 

Het betreffende schilderij is ‘Hoofd van een Man’. Het werk is waarschijnlijk gemaakt door een tijdgenoot van Vincent van Gogh en was eigendom van de joodse Richard Semmel. Hij werd in 1933 door de nazi’s gedwongen het werk te veilen, waardoor het jaren later aangemerkt kon worden als roofkunst. Het museum in Melbourne kocht het portret in 1940. In die tijd ging men er nog vanuit dat het om een werk van Van Gogh zelf ging, maar later onderzoek van het Van Gogh Museum in Amsterdam toonde aan dat dit niet het geval was.

In een verklaring stelt het NGV dat zij in december 2013 een verzoek kregen van de nabestaanden van de heer Semmel om het werk terug te geven. De familie Semmel had hiertoe al een verzoek ingediend bij de Restitutiecommissie. In Nederland is de Restitutiecommissie aan zet als het gaat om roofkunst uit Nederland. Op basis van de adviezen van deze commissie besloot de NGV dat het verzoek van de nabestaande gegrond was, waarna beslist werd dat het werk terug moet naar de rechtmatige eigenaren, in dit geval de erfgenamen van Richard Semmel.

Het NGV meldt in de verklaring dat het museum in zaken als deze een stevige positie in wil nemen. In de verklaring staan tevens vragen en antwoorden vermeld over het betreffende werk ‘Hoofd van een man’ en de historie van het werk.

Lees ook:Kunstverzamelaar Gurlitt staat onderzoek naar roofkunst toe
Lees ook:Tate Gallery geeft schilderij Constable terug na nazi-diefstal
Lees ook:Catharijneconvent moet Pietà-sculptuur teruggeven
Lees ook:Opgelichte zakenman krijgt Rubens terug
Lees ook:Kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>