Mode als kunst of kunst als mode?

Alexandre de Vos CREDITS: Sem Shayne

Mode neemt een prominente positie in onze hedendaagse cultuur en is een van de grootste sectoren in de wereld. Maar is het kunst? De status van de mode binnen de kunstscène is een oneindig onderwerp van discussie. Misschien wordt tijdens de expositie Fashion vs Art een antwoord gevonden op deze vraag en discussie.

Er zijn iconische ontwerpers die zichzelf identificeren als kunstenaars zoals Elsa Schiaparelli, die in haar autobiografie verklaarde dat zij modevormgeving niet beschouwt als “een beroep, maar als een kunst”. Tegenwoordig wordt deze verklaring door aantal prominente ontwerpers als Martin Margiela, Miuccia Prada, Karl Lagerfeld en Marc Jacobs verworpen. Binnen de academische sfeer en de wereld van jonge ontwerpers zijn er vele voorbeelden van cross-overs met kunst en autonome benaderingen van de mode als een vorm van kunst. De multidisciplinaire expositie FASHION VS. ART toont een selectie van het werk van ontwerpers en kunstenaars, die met hun werk de grenzen van mode opzoeken en uitdagen als een vorm van kunst. Met hun speelse en innovatieve benadering van mode stimuleren ze onze imaginaire wereld en trekken ze de perceptie in twijfel.

Stel jezelf de vraag: Is het kunst of is het mode? De ‘clash’ in FASHIONCLASH staat voor de ontmoeting tussen culturen, kunstdisciplines, publiek en mode. FASHIONCLASH gelooft dat de kunst van mode kan bijdragen aan het debat over de rol van mode in onze samenleving en in de kunst- en cultuurscène. FASHIONCLASH presenteert mode, niet alleen door het scouten van uitgesproken avant-garde ontwerpers en het voorzien van een platform voor aanstormend talent, maar ook door het organiseren van cross-over projecten zoals het Clash project.

Hierbij worden er elk jaar tien kunstenaars en ontwerpers uit verschillende artistieke disciplines (allemaal niet-modeontwerpers) uitgenodigd om hun eigen werkwijze, zowel materieel als conceptueel, te vertalen in een ‘draagbare’ mode outfit. Deze outfits worden gepresenteerd op de catwalk tijdens het jaarlijkse FASHIONCLASH Festival. De perfecte gelegenheid voor creatieve geesten om uit hun comfort zone te stappen, om te spelen en te experimenteren!

Ontwerpers/kunstenaars die deelnemen aan Part1 (4 maart t/m 21 mei) zijn Aina Seerden, Vandaag de Toekomst, By vanharten, Chris van den Elzen, Studio Dennis Vanderbroeck, Elvira ’t Hart, Femke Agema, Statement made by Jade, Pot Luck Mieke Kockelkorn, Minou Lejeune, Pleun van Dijk (reborn), Sanna Schubert, Sidi El Karchi, Vera Gulikers. Part 2 (25 mei t/m 6 augustus 2017) omvat namen als Antoine Peters, Charlotte Van de Velde, ISIS ELSA FEE, Vandaag de Toekomst, Femke Agema Statement made by Jade, Marie-Sophie Beinke, Marlou Breuls, STEVEN VANDERYT, Tiel Janssen Design, Vere van Hal.

De tentoonstelling is te zien van 4 maart t/m 21 mei en 25 mei t/m 6 augustus 2017 van 9.00 – 23.00 uur in SCHUNCK* Glaspaleis, Vitrine in Heerlen. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zal de opstelling eenmaal gewisseld worden. De 9e editie van FASHIONCLASH Festival vindt plaats van 29 juni t/m 2 juli 2017 in Maastricht.

BRON: Persbericht FASHIONCLASH

Lees ook:Viktor & Rolf maken kunst
Lees ook:De mode van de toekomst
Lees ook:Kunst app van de week: Be Part Of
Lees ook:Stofontwerpen van Karel Appel in Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:Scouting voor Rotterdam designprijs is gestart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>