Stofontwerpen van Karel Appel in Gemeentemuseum Den Haag

Vanaf 3 september (wanneer ook de Museumnacht Den Haag is) begint de tentoonstelling “Mode & Kunst, een affaire” in het Haags Gemeentemuseum. Naast bijzondere creaties van Yves Saint Laurent, Chanel, Shiaparelli en Givenchy worden ook de gesigneerde stofontwerpen van Karel Appel getoond.

Op art kledingontwerp

Er is een wisselwerking zichtbaar tussen de mode en kunst. Kunstenaars als Karel Appel en Sonia Delaunay hebben kleding ontworpen, er is een zichtbare invloed van beeldende kunst (van kunstenaars als Mondriaan, Kandinsky en Dalí) op modeontwerpen, en samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars en modeontwerpers kwamen voor. Bovendien stelt het Gemeentemuseum dat hedendaagse mode- ontwerpen ook steeds vaker als autonome kunstwerken worden gezien. Zo worden de ontwerpen van bijvoorbeeld Viktor & Rolf en Iris van Herpen zowel op de catwalk als in musea getoond omdat de grens tussen draagbaarheid en kunstzinnige waarde vervaagt.

De tentoonstelling “Mode & Kunst, een affaire” is nog tot en met 8 januari 2012 in het Haags Gemeentemuseum te zien. Voor ontwerpen van Iris van Herpen kun je nog tot en met 9 oktober bij het Centraal Museum Utrecht terecht. (Bron: Gemeentemuseum, Telegraaf, Trouw)

Lees ook:Iris van Herpen in Centraal Museum Utrecht
Lees ook:Appel-portret Rudi Fuchs in Van Abbe
Lees ook:Groningen omarmt Iris van Herpen
Lees ook:Haags Gemeentemuseum leent topstukken van Centre Pompidou
Lees ook:Viktor & Rolf maken kunst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>