Kunstverzamelaar Gurlitt staat onderzoek naar roofkunst toe

Lost Art houdt zich bezig met geroofde kunst LOGO: Lost Art

De Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt heeft afspraken gemaakt met de Duitse autoriteiten over een onderzoek naar roofkunst. De vader van Gurlitt was een aanhanger van de nazi’s en handelde tijdens de oorlog in kunst. Dit betrof veelal roofkunst. Cornelius Gurlitt heeft de verzameling van zijn vader geërfd, maar pas sinds enige jaren is duidelijk hoe groot de kunstcollectie is. 

Het onderzoek zal zich richten op de herkomst van veel van de schilderijen uit de collectie van Gurlitt. Het vermoeden bestaat dat heel veel schilderijen uit roofkunst bestaan, waarbij in veel gevallen de rechtmatige eigenaar amper te achterhalen valt. De totale collectie omvat bijna 1.500 schilderijen, waarvan er 458 een twijfelachtige herkomst hebben. De zoon van Hildebrand Gurlitt, Cornelius, was in eerste instantie niet van plan de werken terug te geven aan de rechtmatige eigenaren of de erfgenamen daarvan, omdat het recht op teruggave verjaard zou zijn. Onlangs maakte Gurlitt echter bekend toch bereid te zijn alle werken terug te willen geven aan de erfgenamen van de rechtmatige eigenaren. Dat meldde de advocaat van Cornelius Gurlitt tegen de Süddeutsche Zeitung. 

Het eerste schilderij dat terug zou worden gegeven betreft de ‘Zittende Vrouw’ van Henri Matisse. Dit werk zou toebehoren aan de erven van Paul Rosenberg. Dit is een joodse kunsthandelaar die het schilderij bezat, toen hij in 1940 de nazi’s in Frankrijk ontvluchtte. In 1941 stalen de nazi’s het werk vervolgens uit een kluis. Onlangs werd er echter een tweede claim op dit schilderij van Matisse gelegd. De advocaat van Cornelius Gurlitt, Christoph Edel, heeft nu gemeld deze claim eerst te onderzoeken, voordat het schilderij van Matisse geretourneerd zal worden.

Veel van de werken die te maken hebben met roofkunst staan vermeld in een online database van Lost Art.

Lees ook:Kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt overleden
Lees ook:Australisch museum retourneert Nederlands kunstwerk aan familie roofkunstgedupeerde
Lees ook:Sotheby’s veilt eerste schilderij uit Gurlitt-collectie
Lees ook:Tate Gallery geeft schilderij Constable terug na nazi-diefstal
Lees ook:Noors museum schenkt schilderij Matisse terug aan joodse familie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>