Tate Gallery geeft schilderij Constable terug na nazi-diefstal

Het betreffende werk: Beaching a Boat, Brighton FOTO: Tate Gallery

De Tate Gallery in Londen geeft een schilderij van John Constable terug aan de nabestaanden van de originele eigenaar, die in 1958 stierf. Deze eigenaar, afkomstig uit Hongarije, verloor het schilderij aan de nazi’s in 1945. Het doek werd in 1986 door mevrouw PM Rainsford aan het Tate geschonken.

Volgens de BBC stond het doek echter al sinds 1962 in Londen geregistreerd. De nabestaanden van de Hongaarse kunstenaar en kunstenaar met een Joodse achtergrond ontdekten twee jaar geleden dat het Tate het werk van John Constable in bezit had. Daarop deden ze in april 2013 officieel aangifte bij de commissie die kunstroof door de nazi’s onderzoekt. De commissie heeft nu beslist dat Tate Gallery onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de herkomst van het betreffende werk ‘Beaching a Boat, Brighton’ . Sinds 1998 stond het werk immers vermeld op een lijst van de Hongaarse regering met betrekking tot door de nazi’s geroofde kunst. Het Tate heeft daarom besloten het werk te retourneren aan de rechtmatige eigenaren, de nabestaanden van de originele eigenaar.

Lees ook:Australisch museum retourneert Nederlands kunstwerk aan familie roofkunstgedupeerde
Lees ook:Gent geeft schilderij Kokoschka niet terug
Lees ook:Sotheby’s veilt eerste schilderij uit Gurlitt-collectie
Lees ook:Noors museum schenkt schilderij Matisse terug aan joodse familie
Lees ook:Vroeg werk van Salvador Dalí na 26 jaar authentiek verklaard

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>