Noors museum schenkt schilderij Matisse terug aan joodse familie

Het betreffende schilderij FOTO HOK.no

Het Noorse museum Henie-Onstad Kunstsenter in de buurt van de hoofdstad Oslo heeft besloten een schilderij van Henri Matisse terug te geven aan de erfgenamen van de joodse Paul Rosenberg. De Duitsers namen het schilderij in de Tweede Wereldoorlog in beslag, nadat Rosenberg in 1940 naar New York vluchtte. 

Het betreffende schilderij ‘Profil Bleu devant la Cheminée’ was één van de pronkstukken van het Noorse museum Henie-Onstad Kunstsenter, dat vermoedelijk niet op de hoogte was van het naziverleden van het werk. Volgens het museum werd het doek rond het jaar 1950 gekocht door Niels Onstad bij Galerie Henri Bénézit in Parijs. Sinds 1961 maakte het werk deel uit van de collectie van het museum. De geschatte waarde van het werk bedraagt momenteel zo’n 14 miljoen euro. Henri Matisse maakte het werk in 1937.

In de periode 1946 tot 1960 hebben Paul Rosenberg en zijn erfgenamen diverse zoektochten ondernomen naar het schilderij. Het Noorse museum en de grondleggers van het museum waren hier niet van op de hoogte. Ook de familie Rosenberg wist niet dat het schilderij in handen was van het Noorse Henie-Onstad Kunstsenter. Hoewel het museum er van overtuigd is het schilderij in goed vertrouwen te hebben gekocht, is toch besloten het werk terug te geven aan de erfgenamen van de heer Rosenberg, zonder dat er verdere voorwaarden aan de teruggave worden gesteld. De erfgenamen hebben aangegeven dit besluit zeer te waarderen.

Lees ook:Kunstverzamelaar Gurlitt staat onderzoek naar roofkunst toe
Lees ook:Matisse en zijn cut-outs in boekvorm
Lees ook:Gestolen werk Matisse is terug op eigen stek
Lees ook:Henri Matisse: ‘Cézanne is god’
Lees ook:Lek Van Gogh Museum beschadigt Matisse

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>