Kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt overleden

Lost Art houdt zich bezig met geroofde kunst, waaronder de Gurlitt-collectie LOGO: Lost Art

De Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt is na een ziekbed overleden. De Duitser was de zoon van Hildebrand Gurlitt, wie door de nazi’s was  aangesteld om kunstwerken van Joodse families te confisqueren of goedkoop over te nemen. In totaal erfde Gurlitt 1.500 kunstwerken van zijn vader, waaronder schilderijen van Monet, Chagall, Matisse en Picasso. 

Eerder dit jaar gaf Cornelius Gurlitt al aan de werken die zijn vader had ‘gestolen’ van Joodse families te retourneren. Het eerste werk dat teruggegeven zou worden was een werk van Matisse. Dit werk, ‘De Zittende Vrouw’ zou na het sluiten van een overeenkomst aan de nabestaanden van de rechtmatige eigenaar terug gegeven worden. Tevens was Gurlitt er pas recent mee akkoord gegaan dat er een nader onderzoek gevoerd zou worden naar de herkomst van de schilderijen uit zijn collectie. Hoe dit onderzoek nu vormgegeven zal worden, is nog niet bekend.

Cornelius Gurlitt werd 81 jaar.

Lees ook:Kunstverzamelaar Gurlitt staat onderzoek naar roofkunst toe
Lees ook:Australisch museum retourneert Nederlands kunstwerk aan familie roofkunstgedupeerde
Lees ook:Joodse familie moet artefact teruggeven
Lees ook:Tate Gallery geeft schilderij Constable terug na nazi-diefstal
Lees ook:Sotheby’s veilt eerste schilderij uit Gurlitt-collectie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>