Sotheby’s veilt eerste schilderij uit Gurlitt-collectie

Zwei Reiter am Strand van Max Liebermann, op zoek naar een nieuwe eigenaar CREDITS: Sotheby's

Zwei Reiter am Strand van Max Liebermann, op zoek naar een nieuwe eigenaar CREDITS: Sotheby’s

Veilinghuis Sotheby’s gaat een eerste schilderij uit de collectie van Cornelius Gurlitt veilen. Het betreft een werk van Max Liebermann, Zwei Reiter am Strand nach links uit 1901. Het werk zal ter veiling worden aangeboden door de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar van het werk, voordat het in het bezit kwam van de familie Gurlitt.

De verwachte opbrengst ligt op 480.000 euro tot 750.000 euro. Het werk zal worden geveild op 24 juni in Londen.  Het werk is voor het eerst aan het publiek getoond in 1901. Dit was ook het jaar waarin het geschilderd werd en voor het eerst werd verkocht aan David Friedmann (1857-1942) uit Breslau. Friedmann was een gepassioneerde kunstverzamelaar en een prominent figuur in de maatschappij. Hij bezat op zijn minst twee werken van Max Liebermann, maar ook werken van Gustave Courbet, Camille Pissarro en Jean-François Raffaëlli, Jozef Israëls en Walter Leistikow.

Friedmann maakte zijn fortuin in de productie van bakstenen in Silesia, wat toen nog tot Duitsland behoorde. Hij en zijn familie brachten hun zomers door op hun landgoed bij Grossburg, nu Borek Strzeliński in Polen. De winters spendeerden zij in Breslau. Toen de nazi’s Duitsland in hun greep kregen werd Friedmann steeds meer onder druk gezet. In 1938 werd hij gedwongen zijn landgoed over te dragen aan een hooggeplaatste nazi-officier. Het werk van Max Liebermann hing op één van de landgoederen van David Friedmann. De enige levende nabestaande van Friedmann is David Toren. Hij zag het werk in de collectie van zijn oom David Friedmann voordat de collectie opgeëist werd door de nazi’s. David Friedmann stierf uiteindelijk in 1942 een natuurlijke dood. Zijn enige dochter Charlotte stierf in Auschwitz op 9 oktober 1942 en ook zijn vader en moeder stierven daar, een jaar later. David Toren overleefde de oorlog door te ontsnappen van een kindertransport en groeide uiteindelijk op in Zweden. Daarna verhuisde hij naar New York, waar hij nog steeds woont.

Volgens David Toren, die nu 90 jaar oud is en blind, is hij de enige van de nabestaanden die nog kan zeggen waar het schilderij hing bij zijn oom, maar kan hij door zijn blindheid niet meer van het schilderij genieten. Het retourneren van het werk aan de familie vanuit de collectie van Gurlitt is volgens Toren van bijzondere persoonlijke waarde, maar omdat hij slechts één is uit een groep erfgenamen is groepsgewijs besloten het werk te verkopen. Het schilderij kan nu een nieuw verhaal aan de eigen geschiedenis toevoegen, volgens Toren.

BRON: Persbericht Sotheby’s

Lees ook:Kunstverzamelaar Gurlitt staat onderzoek naar roofkunst toe
Lees ook:Kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt overleden
Lees ook:Erven Malevitsj veilen schilderij
Lees ook:Meesterwerk Goltzius geveild na nazi-roof
Lees ook:4,9 miljoen euro voor Haarlemse meester

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>