Stedelijk Museum ontvangt schenking van Amsterdam RAI

Stedelijk Siegerpark Tomek Dersu Aaron CREDITS: Stedelijk Museum

De RAI Amsterdam schenkt het Stedelijk Museum een monumentale sculptuur van André Volten. Volten is één van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse beeldhouwers. Het gaat om Constructie in din 2.0 uit 1966, een ruim twee meter hoog stalen beeld, gemaakt van aan elkaar gelaste delen van dubbele T-balken. De basis rust op twee kleine T-stukken, vanwaar de sculptuur zich in drie richtingen uitstrekt en twee torens van ongelijke hoogte verrijzen.

De RAI kocht in 1968 het werk aan bij de kunstenaar ter gelegenheid van de bouw van de Amstelhal en gaf de sculptuur daarna in langdurig bruikleen aan het Stedelijk Museum, waar het tot 1987 in de tuin van het Stedelijk Museum heeft gestaan. Sinds 1998 is het beeld te bewonderen in het Siegerpark in Amsterdam Nieuw-West.

Jan van den Bosch, directeur Convention Centre RAI Amsterdam, over de schenking: “Het beeld staat op een prachtige plek in het Siegerpark. Inmiddels is er rond de gebouwen van RAI Amsterdam geen geschikte ruimte meer te vinden voor het beeld, dus we dragen het beeld en het beheer ervan graag en vol vertrouwen over aan het Stedelijk Museum, waar het een heel goede artistieke bedding heeft.”

Beatrix Ruf, directeur Stedelijk Museum Amsterdam: “We zijn erg blij met deze schenking, het is een mooie aanvulling op de werken van André Volten die wij al in de collectie hebben. Het is een van de meest uitgewerkte voorbeelden van zijn in volume-eenheden gestapelde beelden, dus ook in die zin is het een bijzondere toevoeging. De kwaliteit van het werk laat bovendien zien hoe cruciaal het is om artistiek hoogwaardige kunst in de openbare ruimte te hebben, zodat een breed publiek ook buiten de museummuren van kunst kan genieten.”

André Volten (1925-2002) ontwikkelde zich van een abstract-expressionistische schilder naar non-figuratieve beeldhouwer, mede doordat hij lasser was op de NDSM-scheepswerf in Amsterdam-Noord. Vanaf begin jaren vijftig behoorde Volten tot de groep beeldhouwers die zich intensief bezighield met de rol van de kunst in de openbare ruimte. Dit heeft talrijke constructivistische sculpturen opgeleverd in vele steden in Nederland en daarbuiten. Vanaf eind jaren zestig voerde Volten zijn beelden in toenemende mate uit in roestvrij staal, graniet en cortenstaal.

Het werk van André Volten droeg in belangrijke mate bij aan de integratie van beeldende kunst in de publieke ruimte. Zijn werken bevinden zich in de collecties van onder meer het Kröller-Müller Museum en het Lehmbruck-Museum in Duisburg. Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft twintig werken van Volten in de collectie.

BRON: Persbericht Stedelijk Museum

Lees ook:Stedelijk Museum krijgt schenking Coosje van Bruggen en Claes Oldenburg
Lees ook:Karel Appel Foundation schenkt laat werk Appel aan Stedelijk
Lees ook:Laatste editie van Cobra Buiten vormt hoogtepunt voor Kasteel Keukenhof
Lees ook:De Pont ontvangt grote sculptuur van Anish Kapoor
Lees ook:De collectie van Pieter en Marieke Sanders in het Stedelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>