Karel Appel Foundation schenkt laat werk Appel aan Stedelijk

Het werk van Karel Appel, Staande in de ruimte no. 3. CREDITS: Karel Appel Foundation via Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft een nooit eerder getoond schilderij van Karel Appel geschonken gekregen van de Karel Appel Foundation. Het geschonken werk betreft Staande in de ruimte no. 3 (2004). Dit is een groot doek van 200 x 150 cm dat stamt uit de laatste jaren uit het leven van de kunstenaar. Voor het Stedelijk is de schenking een welkome aanvulling op de collectie, aangezien een werk uit de laatste periode nog ontbrak. De collectie van het Stedelijk representeert het oeuvre van Appel al op een uitzonderlijke manier, maar juist een werk uit de laatste periode ontbrak binnen de werken van Appel in het museum. Volgens Bart Rutten, hoofd collecties van het Stedelijk Museum, is het werk een mooie voortzetting van Appels ensemble schilderijen uit het midden van de jaren ’90. “Dat waren landschappen uit Toscane, waarvan het Stedelijk er twee bezit (Horizon of Tuscany, 1995 en Red Kangaroo in Tuscany, 1995). In Staande in de ruimte no. 3 portretteert Appel met een rake eenvoud twee existentiële figuren in een desolaat berglandschap. Ze werpen lange schaduwen in een diepe leegte. Het kleurenpalet is eenvoudig in toon, waarbij de schitterende roze gloed van de horizon warm afsteekt bij de blauwe bergen in de achtergrond. De verftoets is krachtig en gecontroleerd. Appel schilderde het in Zwitserland, waar hij de laatste jaren van zijn leven veel tijd doorbracht. Deze voorstelling van de menselijke figuren in het schilderij is ook een boeiend contrast met het laatste schilderij van Appel dat we aankochten, Geel naakt, uit 2000.”

Ook directeur Beatrix Ruf meldt ontzettend blij te zijn met deze mooie bijdrage aan de collectie. “Karel Appel is een pionier en een groot kunstenaar en heeft als zodanig geschiedenis geschreven in het Stedelijk. Deze schenking onderstreept de warme band die de kunstenaar met het Stedelijk had.” Het Stedelijk heeft een groot aantal werken van Karel Appel in de collectie. Niet alleen schilderijen, tekeningen, prenten en beeldhouwwerken maar ook door hem ontworpen stoffen en keramiek. De verzameling toont de veelzijdigheid van Karel Appels oeuvre. Volgens Rudi Fuchs, bestuurslid Karel Appel Foundation, zijn het Stedelijk en Karel Appel nauw met elkaar verbonden. “De geschiedenis van het Stedelijk en het leven van Karel Appel zijn nauw met elkaar verweven sinds de jaren 50, daarom heeft het Stedelijk Museum de belangrijkste collectie van werken van Karel Appel. Er ontbrak nog een representatief werk uit de late periode van Appel. Met deze schenking is zijn oeuvre in de collectie compleet.“ Het werk is nooit eerder in het openbaar getoond. In 2011 zijn bij Galerie Slewe in Amsterdam twee van dit soort atmosferische figuratieve en reflecterende werken getoond in een door Rudi Fuchs samengestelde groepstentoonstelling. Vanwege het grote staande formaat was Staande in de ruimte no. 3 daar niet in te zien.

BRON: Persbericht Stedelijk Museum Amsterdam

Lees ook:Geboortedag Karel Appel (1921-2006)
Lees ook:Geboortehuis Karel Appel opgeknapt
Lees ook:Werken Karel Appel reizen overzees naar The Philips Collection
Lees ook:Rijksmuseum koopt Karel Appel
Lees ook:Geboortehuis Karel Appel opgeknapt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>