De Pont ontvangt grote sculptuur van Anish Kapoor

In september krijgt Museum De Pont in Tilburg een grote sculptuur van Anish Kapoor ter ere van het 25-jarig bestaan van het museum. Dit geschenk is mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking met de gemeente Tilburg en steun van lokale bedrijven en particulieren, Brabant C, Museum De Pont en de kunstenaar. Tilburg wordt de eerste Nederlandse stad met een monumentale sculptuur van Kapoor in een openbare ruimte. 

Dit jaar viert Museum De Pont zijn 25-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan en uit erkentelijkheid voor Kapoors langdurige relatie met het museum zal de Britse kunstenaar een zes meter hoge sculptuur van roestvrij staal maken. Deze zal worden geplaatst in de openbare ruimte voor het museum. Tegelijk met de onthulling van het beeld opent het museum op zaterdag 16 september de tentoonstelling WeerZien, waarvoor bijzondere kunstwerken die als bruikleen in een van de tentoonstellingen van De Pont te zien zijn geweest, als ‘logé’ in de collectie zullen terugkomen.

Kapoor zegt over het museum: ”De Pont heeft me gedurende vele jaren in staat gesteld mijn kunstpraktijk te laten zien zoals die werkelijk is. Voor kunstenaars is het niet alleen belangrijk een tentoonstelling te maken van hun werk, goede musea stellen kunstenaars in staat hun werk te gebruiken om nieuwe ideeën te verkennen. De Pont zorgt voor een balans tussen de experimentele privéwereld van de kunstenaar en de publieke wereld van tentoonstellingen.”

Kapoors bijdrage is mede mogelijk gemaakt dankzij een gezamenlijke schenking van de gemeente, particulieren en bedrijven in Tilburg en van Brabant C, die daarmee hun waardering tonen voor wat Museum De Pont voor lokale, nationale en internationale kunstliefhebbers heeft bereikt.  Hendrik Driessen, directeur van Museum De Pont, zegt: ”Deze sculptuur is niet alleen een geweldig kunstwerk, maar ook een fantastisch teken van waardering voor ons museum. We hebben altijd geprobeerd nauw samen te werken met en voor de inwoners van deze stad en onze contacten met Anish Kapoor hebben ons geholpen onze visie op het museum te vormen sinds het in 1992 is geopend. We zijn heel blij dat hij heeft besloten het belang van onze wederzijdse verbintenis te onderstrepen door ons te helpen dit ambitieuze project te realiseren. Kapoor is een bewijs van de kracht van de hedendaagse kunst en de rol die deze kan spelen binnen een gemeenschap.”

Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg, zegt: ”Museum De Pont in Tilburg is van groot belang voor Brabant en heeft 25 jaar lang vooraanstaande kunstenaars naar deze stad gehaald. Het is een van de meest succesvolle particuliere musea ter wereld en daardoor een toonaangevend voorbeeld voor alle culturele organisaties in de omgeving. De Pont heeft Tilburg internationaal op de kaart gezet. Het maakt me telkens weer blij als ik zie hoe positief kunstliefhebbers op het museum reageren. Deze nieuwe aanwinst maakt de positie van het museum als blikvanger nog sterker!”

 

Lees ook:Prinses Beatrix opent jubileumexpositie De Pont
Lees ook:Anish Kapoor en Peter Buggenhout in Museum de Pont
Lees ook:Anish Kapoor in Museum De Pont
Lees ook:De link tussen Anish Kapoor & Rembrandt
Lees ook:Anish Kapoor & Rembrandt in een visuele dialoog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>