De collectie van Pieter en Marieke Sanders in het Stedelijk

Stephen Waddell, Man With Heavy Sack, 2006 COLLECTIE SANDERS / Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum Amsterdam kreeg in 2013 meer dan 100 werken van hedendaagse kunstenaars geschonken door verzamelaars Pieter en Marieke Sanders. Een selectie uit de schenking wordt dit jaar voor het eerst getoond in de context van de bestaande collectie van het Stedelijk.
De tentoonstelling bevat werk van onder meer Jan Andriesse, Marinus Boezem, Alicia Framis, Ryan Gander, David Jablonowski, Job Koelewijn, Navid Nuur, Paulien Oltheten, Amalia Pica, Stephen Waddell, Marijke van Warmerdam en WassinkLundgren. Het echtpaar Sanders laat zich al ruim veertig jaar graag verrassen door het actuele werk van relatief jonge en nog onbekende kunstenaars uit binnen- en buitenland. De samenstelling van de schenking loopt uiteen van schilder- en beeldhouwkunst tot, in het bijzonder, fotografie. De collectietentoonstelling focust op werken waarin het alledaagse tot het bijzondere wordt getransformeerd. Daarnaast laat de tentoonstelling de overgang zien van de werken uit de privésfeer naar de museale ruimte.

Directeur Beatrix Ruf over de schenking: “Deze schenking toont de uitzonderlijke betrokkenheid van het echtpaar Sanders bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Het Stedelijk volgt kunstenaars voor langere tijd en streeft ernaar in de diepte te verzamelen. De schenking van privéverzamelaars zoals Pieter en Marieke Sanders biedt ons de mogelijkheid bepaalde clusters uit te breiden en te versterken. Wij zijn hen ongelooflijk dankbaar hiervoor.” Pieter en Marieke Sanders over hun schenking: “De heropening van het Stedelijk vroeg om een cadeau vonden wij. Voor ons was het de aanleiding om een selectie te maken uit onze collectie en aan het museum te schenken, zodat deze werken weer zichtbaar worden buiten de muren van ons huis. Want kunst moet gezien worden.”

Door hun signalerende aankopen brengt de verzameling van Pieter en Marieke Sanders inmiddels drie generaties kunstenaars samen. Daarnaast geeft hun collectie een bijzonder tijdsbeeld van het sterke galeriecircuit in Amsterdam. Hoewel internationale kunstbeurzen een steeds prominentere rol zijn gaan spelen in het aankopen van kunst zijn de Amsterdamse galeries nog altijd een belangrijke bron van inspiratie voor het echtpaar Sanders.

De werken uit de schenking leveren een belangrijke bijdrage aan de collectie van het Stedelijk. Zo is een vroeg schilderij van Jan Andriesse (Jakarta, ID, 1950) een mooie aanvulling op de schilderijen en andere werken van hem uit de collectie van het Stedelijk. Een fotowerk van Ryan Gander (Chester, GB, 1976) is een veelbelovende versterking van zijn nog prille aanwezigheid in de collectie. Het Stedelijk volgt kunstenaar Job Koelewijn (Spakenburg, NL, 1962) sinds de late jaren 90. Een van zijn meest iconische werken is Schoonmaken van het Rietveldpaviljoen uit 1992, waarin hij vrouwen in Spakenburgse klederdracht het modernistische paviljoen liet schoonmaken. De kunstenaar en galerie Fons Welters schonken het schoonmaak-doekje uit het werk in 2000 als multiple aan het museum. Door de Sanders-schenking heeft het Stedelijk nu ook de zevendelige fotoserie van de performance in de collectie kunnen opnemen. In een aantal gevallen betekent de schenking de start van de aanwezigheid van een kunstenaar in het Stedelijk, zoals voor de Canadese fotograaf Stephen Waddell (Vancouver, CA, 1968).

De tentoonstelling is samengesteld door Anne Ruygt (junior conservator fotografie) en Hripsimé Visser (conservator fotografie).

Ter gelegenheid van de schenking aan het Stedelijk en aan de RCE verschijnt een kunstenaarsboek over de collectie van Pieter en Marieke Sanders, met foto’s van Johannes Schwartz en tekstuele bijdrages van Cornel Bierens en Maria Barnas. Ook bevat het boek een interview met het echtpaar door Stedelijk-conservatoren Hripsimé Visser en Anne Ruygt en hoofd collecties Bart Rutten. De vormgeving is gedaan door Julie Peeters.

De tentoonstelling is te zien vanaf 19 september tot en met 3 januari 2016

BRON: Persbericht Stedelijk Museum

Lees ook:Echtpaar van Schaik schenkt kunstcollectie aan Museum Flehite
Lees ook:Stedelijk Museum krijgt schenking Coosje van Bruggen en Claes Oldenburg
Lees ook:Een verzameling met een verhaal: BAD THOUGHTS
Lees ook:Top 10 kunstverzamelaars volgens ARTnews
Lees ook:Stedelijk Museum breidt collectie Andy Warhol uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>