Stedelijk Museum krijgt schenking Coosje van Bruggen en Claes Oldenburg

Lawrence Weiner, Birthday Card, 1992 CREDITS: Schenking Van Bruggen – Oldenburg, Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft een omvangrijke schenking ontvangen van de kunstenaars Coosje van Bruggen en Claes Oldenburg. De schenking omvat persoonlijk werk van Lawrence Weiner, Anselm Kiefer, Jeff Wall en vele andere kunstenaars. Alle werken uit de schenking hebben op diverse manieren een bijzondere relatie met de collectie van het Stedelijk Museum en vormen daarmee een waardevolle aanvulling op de collectie. 

De schenking bestaat uit 175 werken van 34 kunstenaars en omvat onder meer bijzondere documentatie waaronder correspondentiemateriaal en archivalia. Het gaat om installaties, collages, sculpturen, fotografie, werk op papier, boeken en affiches. Van veel kunstenaars uit de schenking verzamelt het Stedelijk al jaren werk. Te denken valt daarbij aan de grote groep zeldzame vroege werken (onder meer boekjes, affiches, bierviltjes en kleine sculpturen) van Lawrence Weiner, maar ook een groep gedichten (Yucatan) en een kleine sculptuur van Carl Andre vullen de Andre-collectie aan. Ook de collectie Bruce Nauman wordt door de schenking uitgebreid met bijzondere foto-experimenten.

Dat Coosje van Bruggen en Claes Oldenburg een schenking aan het Stedelijk deden is niet zo vreemd. Coosje van Bruggen (1942 – 2009) werkte namelijk tussen 1967 en 1971 als conservator in het Stedelijk Museum. Sinds 1976 werkte ze samen met kunstenaar Claes Oldenburg (1929), die ze in het Stedelijk had leren kennen. Samen werkten ze intensief aan grote sculpturen in de openbare ruimte, zoals het iconische Flying Pins (2000) in Eindhoven. Het paar trouwde in 1977 en bleef samen tot het overlijden van Coosje in 2009. Claes Oldenburg woont en werkt nog steeds in New York.

Volgens Bart Rutten, hoofd collecties Stedelijk Museum, is de schenking een intieme schenking. “Waar conceptuele en minimalistische kunst vaak als klinisch en analytisch worden beschouwd is deze collectie doordrenkt van een menselijke en persoonlijke ondertoon. Je proeft bijna de aanwezigheid van Coosje die met zoveel van deze kunstenaars gewerkt heeft en intensief contact onderhield. Het is een persoonlijk archief van een vooraanstaand kunstcritica en kunstenaar, die met veel kunstenaars een warme relatie onderhielden. Dat blijkt onder meer uit de correspondentie tussen Van Bruggen en kunstenaar Hanne Darboven in de periode 1973-1993, die ook in de schenking is opgenomen.”

BRON: Persbericht Stedelijk Museum Amsterdam

 

Lees ook:Onthulling sculptuur van Claes Oldenburg
Lees ook:Kunst app van de week: Serralves Museum
Lees ook:De collectie van Pieter en Marieke Sanders in het Stedelijk
Lees ook:Stedelijk krijgt nieuwe muurschildering
Lees ook:Stedelijk Museum ontvangt schenking van Amsterdam RAI

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>