Opvallend kunstnieuws 2011

Allereerst wil ik jullie een gelukkig, gezond en voorspoedig nieuwjaar wensen! Het afgelopen jaar was er veel kunstnieuws: aankondigingen van nieuwe tentoonstellingen, kunstprijzen, zowel de opening van nieuwe musea als musea die noodgedwongen moesten sluiten, veilingresultaten, ontdekkingen en opzienbarende nieuwtjes waarvan ik jullie een kort overzicht niet wil ontzeggen.

Verkeer op E17 door ‘onthoofde lijken’ verrast

Op de E17 bij Waregem in België, kunnen bestuurders zich maar beter mentaal voorbereiden op de beeldengroep De mensentoren van kunstenaar Jan Desmarets. Aan een grote hijskraan langs de kant van de weg hangt dit beeld van vier onthoofde mannen die bestuurders wel eens goed kan laten schrikken.

Kunstenaar Ai Weiwei opgepakt

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei, onder andere bekend als één van de ontwerpers van het Olympisch stadion ‘het Vogelnest’, werd in april opgepakt op de luchthaven van Peking. Ai Weiwei heeft meerdere keren openlijk kritiek geuit op de Chinese regering en wordt daardoor nauwlettend in de gaten gehouden als zijnde een dissident. Pas in juni werd de kunstenaar vrijgelaten.

Fundamentalisten vernielen Piss Christ van Andres Serrano

Het controversiële kunstwerk Piss Christ en de foto The Church zijn zondag door drie museumbezoekers van de Collection Lambert in Avignon (Frankrijk) vernield. Piss Christ is een foto van een crucifix die in urine is ondergedompeld en The Church laat de torso van een non zien met haar handen in haar schoot.

Schilderij van Gauguin aangevallen

Onder de luide schreeuw “This is evil” viel een vrouw het werk Two Tahitian Women van Paul Gauguin aan in The National Gallery (Washington DC). Volgens omstanders bonkte ze met haar vuisten op het schilderij en probeerde ze het kunstwerk van de muur te trekken. De vrouw werd woedend omdat beide borsten van de ene Tahitiaanse vrouw ontbloot zijn en er is één borst ontbloot bij de andere Tahitiaanse vrouw.

Vierjarige krijgt solo expositie

De vierjarige Aelita Andre uit Melbourne (Australië) werd al op tweejarige leeftijd ontdekt door een Australische galerie. In juni kreeg ze een solo-tentoonstelling en werden haar abstract expressionistische werken voor maar liefst $10,000 aangeboden in de New Yorkse Agora Gallery.

Facebook zorgt voor kunstcensuur

Facebook maakt geen onderscheid tussen gewoon naakt en kunstzinnig naakt. Hier liep onder andere Fotografiska, een museum voor fotografie in Stockholm, en het Borstkanker Bodypainting Project tegenaan. Facebook verwijderde verschillende foto’s van de pagina van het museum Fotografiska omdat deze aanstootgevend zouden zijn. Als reactie heeft het museum hun promotiemateriaal voor de tentoonstelling Robert Maplethorpe al bij voorbaat gecensureerd.

24 uur knuffelen voor vaderdag

De vader van kunstenaar Brian Feldman had afgelopen jaar wel een heel speciale vaderdag omdat hij die dag een knuffel van zijn zoon kreeg die maar liefst 24 uur duurde.

Nederlandse winnaar voor gerenommeerde BP Portrait Award

Wim Heldens won in juni de BP Portrait Award. De BP Portrait Award is een kunstprijs die elk jaar wordt uitgereikt door de National Portrait Gallery en wordt ook wel gezien als de belangrijkste prijs op het gebied van portretkunst. Met de prijs is naast eeuwige roem ook een bedrag van £25.000,- gemoeid.

MuseumGouda veilt Marlene Dumas

In juni werd het schilderij The Schoolboys van Marlene Dumas door MuseumgoudA bij veilinghuis Christie’s te Londen verkocht voor ruim €1,2 miljoen. De verkoop van het kunstwerk was zeer omstreden omdat MuseumgoudA het kunstwerk eerst aan andere Nederlandse musea had moeten aanbieden alvorens het werk op de vrije markt te brengen. De Nederlandse Museumvereniging heeft MuseumgoudA uiteindelijk niet uit de vereniging gezet.

Geen Cultuur Geen Toekomst

Voorafgaande aan het grote cultuurdebat in de Tweede Kamer (maandag 27 juni) werden er allerlei protesten tegen de drastische bezuinigingen op de kunst- en cultuursector in Nederland georganiseerd. Zo hebben kunstenaars in navolging van de actie ‘Schuilen in het Rijks’ Museum Boijmans van Beuningen bezet en werd er vanaf Rotterdam ook een Mars der Beschaving naar het binnenhof in Den Haag gelopen. Op het Malieveld werd er die maandag in de brandende zon geprotesteerd tegen de bezuinigingen.

Marilyn Monroe sculptuur flirt met Chicago

Het iconische beeld wanneer Marilyn Monroe in de film The Seven Year Itch (1955) over een metrorooster paradeert en haar witte jurkje plotseling opwaait is nu door Seward Johnson vertaald naar een sculptuur van 8 meter hoog dat op Pioneer Court in Chicago te zien is. Deze sculptuur, waarbij iedereen ongestoord onder het opwaaiende jurkje van Marilyn kan kijken, heeft in Amerika afgelopen zomer voor heel wat opschudding gezorgd.

Banksy’s graffiti beschermd cultureel erfgoed?

Afgelopen jaar werd Bansky’s werk Gorilla in a Pink Mask in Bristol per ongeluk overgeverfd, wat voor veel opschudding zorgde. Onderzoekers van de Universiteit van Bristol kondigden vervolgens aan ervoor te gaan zorgen dat Banksy’s werken op een lijst van beschermd cultureel erfgoed (Listed Building Acts) komen te staan en op deze manier door de wet beschermd zullen worden.

Naakte performance art op Wall Street

Begin augustus werden passanten van Wall Street (wellicht onaangenaam) verrast door bijzondere performance art waarbij enkele deelnemers naakt waren. De deelnemers deden tijdens de performance “Ocularpation: Wall Street” alsof ze druk aan het werk waren. Doordat de deelnemers naakt waren, heeft de politie ze voor ‘wanordelijk gedrag’ gearresteerd.

Christo gaat een rivier inpakken

De kunstenaar Christo, die onder andere bekend is van projecten waarbij hij beladen monumenten uit de geschiedenis zoals de Rijksdag te Berlijn en de Pont Neuf te Parijs heeft ingepakt, is momenteel bezig met de voorbereidingen van een groots nieuw project: “Over the river”. Christo heeft in november van de Amerikaanse overheden toestemming gekregen om zijn plan om 62 kilometer van de Arkansas-rivier in Colorado te draperen met zilveren doeken te realiseren.

101 piano’s op straat in Tilburg

De Britse kunstenaar Luke Jerram heeft afgelopen september als onderdeel van het Incubate Festival maar liefst 101 beschilderde piano’s op openbare plekken in Tilburg geplaatst. Voor het project Play Me, I’m Yours plaatste Jerram de piano’s op pleinen, in parken en zelfs op het station.  Jerram voert het project al sinds 2007 uit, maar heeft nog nooit zoveel piano’s in één keer geplaatst.

Kunstenares baart in galerie

Performance artist Marni Kotak is van mening dat het baren van een kind de hoogste vorm van kunst is. Daarom heeft ze haar bevalling omgedoopt tot een performance (The Birth of Baby X) en haar baby in de Microscope Gallery te New York onder toeziend oog van geïnteresseerden gebaard.

Kunstenaar Anselm Kiefer wil kerncentrale kopen

De Duitse Anselm Kiefer stond afgelopen oktober wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling door zijn uitspraak een verlaten kerncentrale te willen kopen omdat Duitslands nucleaire geschiedenis in zijn ogen bewaard moet worden voor toekomstige generaties. De Duitse overheid heeft na de ramp in Fukushima (Japan) namelijk besloten om alle kerncentrales te sluiten voor 2022.

Guggenheim gaat verf verkopen

Het Guggenheimmuseum heeft in oktober bekend gemaakt een licentieovereenkomst te hebben afgesloten met een bedrijf dat hoogwaardige verf produceert om Guggenheimverf op de markt te brengen. De kleuren van de verf zijn geïnspireerd op de kleuren die terugkomen op schilderijen van kunstenaars zoals Van Gogh en Kandinsky.

Kees van Twist weg bij Groninger Museum

Vlak voor de kerst werd bekend gemaakt dat Kees van Twist per 1 januari definitief zal weggaan als directeur van het Groninger Museum. Hier was eerst nog enige onduidelijkheid over omdat Van Twist dit nieuws, dat als eerste in het Dagblad van het Noorden (DvhN)werd aangekondigd, ontkende. Het Groninger Museum gaat het nieuwe jaar namelijk mede dankzij Van Twist helaas met een groot financieel tekort in.

Lees ook:Museumgouda veilt schilderij Marlene Dumas
Lees ook:Onduidelijkheid over opstappen Van Twist
Lees ook:Kunstenares baart in galerie
Lees ook:Alexander McQueen tentoonstelling naar Nederland?
Lees ook:Schilderij van Gauguin aangevallen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>