Museumgouda veilt schilderij Marlene Dumas

Marlene Dumas, The Schoolboys, 1987 © Christie's

Dinsdagavond werd het schilderij The Schoolboys van Marlene Dumas door MuseumgoudA bij veilinghuis Christie’s te Londen verkocht voor ruim €1,2 miljoen. De verkoop van het kunstwerk was omstreden omdat MuseumgoudA het kunstwerk eerst aan andere Nederlandse musea had moeten aanbieden alvorens het werk op de vrije markt te brengen.

Hoewel de verkoop middels een veiling mogelijk niet aan de regels van Nederlandse Museumvereniging voldoet, zette museumdirecteur Gerard de Kleijn de veiling van het kunstwerk door, om op deze manier de collectie van het museum te kunnen blijven onderhouden. Daar het museum in geldnood verkeert, is de verkoop van dit schilderij een onderdeel van het reddingsplan. De Kleijn zegt in een interview met het NRC: “Wij hebben het schilderij inderdaad niet eerst aan andere musea aangeboden. Maar bestaat er een museum in Nederland dat in staat is om zo veel te betalen voor een schilderij als The Schoolboys?”Het feit dat het werk van Dumas €100.000 meer opbracht dan de hoogste geschatte waarde, is dan ook zeer goed nieuws.

MuseumgoudA heeft aangekondigd dat het van meerdere hedendaagse kunstwerken afstand zal doen. Deze werken hebben zowel wat betreft het geschilderde onderwerp als de afkomst van de kunstenaar weinig met de stad Gouda te maken en passen daarom niet goed binnen de collectie van het museum. (Bron: Parool, NRC en Nieuws.nl)

Lees ook:Opvallend kunstnieuws 2011
Lees ook:Opgelichte zakenman krijgt Rubens terug
Lees ook:Marlene Dumas is Kunstenaar van het Jaar
Lees ook:Kadootje Marlene Dumas geveild
Lees ook:Te koop: een geheim kunstwerk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>