Breda zoekt naar museum van de toekomst

MOTI verandert straks wellicht weer van naam CREDITS: MOTI

De gemeente Breda werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe museale structuur. Het streven is daarbij één museum voor Beeldcultuur en Erfgoed, met één organisatie en directie. Dit zou onder meer kunnen betekenen dat het Breda’s Museum en MOTI samengevoegd worden. 

In juni 2014 gaf het college van Breda opdracht aan de heer Jan van Laarhoven om een toekomstperspectief uit te werken voor Breda’s Museum. Jan van Laarhoven is een landelijk opererende specialist op museaal gebied en voormalig directeur van het Noord-Brabants Museum. Ook is hij eerder lid van de Raad van Toezicht van het Graphic Design Museum (nu MOTI) geweest. Van Laarhoven heeft gesprekken gevoerd met 40 stakeholders en aan de hand daarvan een toekomstvisie en een stappenplan voor een nieuwe museale structuur voorgesteld. In dit proces wordt de belangrijkste partij naast Breda’s Museum, MOTI, nauw betrokken.

In alle gesprekken kwam naar voren dat het denken over een nieuwe toekomst voor Breda’s Museum onlosmakelijk verbonden is met het denken over de toekomst van MOTI. Alleen dan kan Breda een museale functie realiseren voor zowel het erfgoed als de beeldcultuur in een vorm die echt betekenis heeft voor de stad, haar inwoners, en haar bezoekers. Het probleem is alleen dat Breda’s Museum niet zoals MOTI een zelfstandige organisatie is. Ook verschillen de collecties van beide musea nogal qua inhoud.

In eerste instantie liet MOTI dan ook weten bedenktijd te willen over de plannen. Deze week liet MOTI weten tegenover onder meer Omroep Brabant dat ze wil meewerken aan een samenvoeging van de twee grote Bredase musea: het MOTI en het Breda’s Museum. Hoe een en ander nu precies verder gaat is nog niet bekend. Het college heeft de uitkomsten van het rapport met de Stichting MOTI besproken. Het collegebesluit om de conclusies van Van Laarhoven te onderschrijven en verder uit te werken wordt aan alle stakeholders voorgelegd en op 29 oktober in de raadscommissie Maatschappij besproken. Ook is het personeel van beide instellingen op de hoogte gebracht. Vervolgens legt het college begin 2015 een  definitief voorstel over de museale functie in Breda voor aan commissie en raad. In nauwe samenwerking met MOTI komt er een plan van aanpak waarin personele en juridische aspecten maar ook zaken rond huisvesting, inhoudelijke keuzes en samenwerking met andere partijen aan de orde komen. Tot er definitief uitsluitsel is over de plannen, bestaan Breda’s Museum en MOTI gewoon nog naast elkaar.

Lees ook:Jan van der Ploeg geeft MOTI utopisch universum
Lees ook:Mini-TEFAF in Breda: ART BREDA 2014
Lees ook:Breda in de ban van de Cultuurnacht
Lees ook:Kunst en Kameraadschap in Breda’s Museum
Lees ook:Veilinghuis Breda veilt topstuk van Jan Theuns

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>