Veilinghuis Breda veilt topstuk van Jan Theuns

Het bewuste werk van Jan Theuns FOTO: Veilinghuis Breda

Veilinghuis Breda veilt vanaf 1 mei  het schilderij ”Kermis op de Haagse Markt” van Jan Theuns. Het schilderij dat sinds 1985 de aankomsthal van de Rabobank in Princenhage sierde is het eerste van zijn hand met deze voorstelling. In 1930 schilderde Jan Theuns de kermis nogmaals vanuit een ander perspectief. Dat schilderij bevindt zich in de collectie van het Princenhaags Museum.

Het olieverf schilderij met een grootte van 140 x 115 cm dat geveild wordt door Veilinghuis Breda stelt een drukbevolkte kermis op de markt in Princenhage voor met het stadhuis, de gedenkzuil, Martinuskerk en villa ( waar de Rabobank zat ). Op de kermis ziet u attracties, veel boerenmensen in hun beste kledij, rechts een man met hondje en paraplu, links achterin een paard en kar, verder een militair, enkele politieagenten, een vrouw met kip en vele andere boeren, burgers en buitenlui. Het schilderij is rechtsonder gesigneerd met J. Theuns 1902.

Johannes Theuns werd op 21 oktober 1877 geboren in Princenhage en overleed op 25 maart 1961. Hij woonde en werkte in Breda en was een leerling van de Ambachtschool en van de Avondtekenschool in Breda, daarna bij G.W.M. van der Heijden. Aanvankelijk was hij huis- en decoratieschilder, maar hij legde zich later meer en meer op het kunstschilderen toe. Hij maakte portretten, boereninterieurs met figuren, landschappen, stadsgezichten en stillevens. Hij genoot landelijke bekendheid door zijn Rembrandt-kopieën. Deze kopieën waren zo goed dat ze regelmatig als originele werken werden gezien en verhandeld.

Men kan het werk van Jan Theuns de gehele maand mei van maandag t/m zaterdag van 09.30 tot 12.00 uur bij Veilinghuis Breda bezichtigen. Veilinghuis Breda hoopt het werk binnen Breda te verkopen. Volgens de veilingmeester is het belangrijk dat dit schilderij in Breda blijft, omdat voorstellingen van de Haagse Markt in Princenhage uiterst zeldzaam zijn.

Lees ook:IJsvermaak in Breda’s Museum
Lees ook:Oudste veilinghuis van Nederland bestaat 200 jaar
Lees ook:Zeldzaam portret Anthonie van Dyck geveild
Lees ook:Hitler portretten moeten $100.000,- opleveren
Lees ook:Mini-TEFAF in Breda: ART BREDA 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>