Musea dicht door bezuinigingen

Door de bezuinigingen van het kabinet gaat de speciale kunstenaarsuitkering (Wet Werk en inkomen kunstenaars) per 1 januari 2012 op de schop. Nu dreigen ook musea door gemeentelijke bezuinigingen dicht te gaan. Doordat er met maar liefst van €1,5 miljoen op de begroting van het Breda’s museum wordt gekort, lijkt het museum te moeten sluiten. Ook in de subsidie van het Museum Freriks in Winterswijk wordt flink gesnoeid, de gemeente Winterswijk bezuinigt 40 procent op de jaarlijkse subsidies. Het gevolg van de gemeentelijke bezuinigingen is dat deze musea niet meer in staat zullen zijn om de huur van het pand waar ze in huisvesten te betalen.

Het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo gaat dicht om een andere reden. Het pand waar het museum in huisvest is te klein om genoeg bezoekers te kunnen ontvangen. Het museum ontvangt een klein bedrag aan subsidiegelden en kan zonder genoeg entreegelden ook niet meer rondkomen.

In de Bevelanden probeert men om het Historisch museum de Bevelanden in Goes en het Fruitteeltmuseum in Kapelle open te houden door deze musea vanaf 12 april onder een gezamenlijke stichting (stichting Bestuur Musea De Bevelanden) te laten vallen. Omdat een door gemeenten gevormd bestuur geen subsidies kan aanvragen, heeft deze nieuwe stichting een andere bestuursvorm waarmee dit wel mogelijk is. (bron: de Gelderlander, BN de Stem, de Stentor)

Lees ook:Belangstelling voor musea groeit
Lees ook:Britse sterren protesteren tegen bezuinigingen
Lees ook:Stichting KOP zoekt samenwerking met jonge kunstenaars
Lees ook:Crowdfunding pakt goed uit voor Napoleon
Lees ook:Vincent van GoghHuis start crowdfundingsactie voor toekomst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>