Belangstelling voor musea groeit

Mensen gaan steeds vaker naar het museum. Dat blijkt uit cijfers van de Museumvereniging over 2014. In het rapport Museumcijfers 2014 staat vermeld dat vorig jaar 25,9 miljoen bezoeken aan het museum werden gebracht, waarvan 28% uit het buitenland. Dat is een stijging met 2,7 miljoen. Het aantal bezoekers met een Museumjaarkaart blijft ook toenemen, vorig jaar hadden 1,1 miljoen mensen een Museumjaarkaart.

Het rapport Museumcijfers is een jaarlijks onderzoek in opdracht van de Museumvereniging onder 415 musea. Hoewel het aantal bezoeken is toegenomen, hebben niet alle musea het even breed. Dat is mede een gevolg van een versobering van de subsidies in het cultuurlandschap. Met name de kleinere musea vangen de klappen het hardste op. Zij zijn er wel in geslaagd om de lasten te verlagen en de inkomsten te verhogen, maar dit is niet voldoende om de gedaalde subsidies op te vangen. 70% van de Nederlandse musea heeft overigens te maken met een daling van subsidies. In de praktijk zijn dit vooral gemeentelijke bezuinigingen.

Een positief punt is echter dat musea er in slagen om meer eigen inkomsten te genereren. De inkomsten uit entreegelden zijn nog altijd de belangrijkste inkomstenbron, maar opbrengsten uit horeca, winkel en sponsoring dragen steeds vaker bij aan de omzet. Musea die gekort zijn op hun subsidie, proberen deze daling op te vangen door in de bedrijfsvoering in te grijpen. Daarbij is ook een verschil zichtbaar tussen grote en kleine musea. Grote musea met een omzet van meer dan 3,2 miljoen euro beschikt vaak over meer betaald personeel. 81% van de medewerkers behoort tot het betaalde personeel. Bij kleinere musea met een omzet tot 400.000 euro is slechts 18% van het aantal medewerkers een betaald personeelslid.

Bekijk het gehele rapport hier.

BRON: Museumvereniging

Lees ook:Museumkaart levert recordbedrag op voor musea
Lees ook:Galerie in moderne kunst heeft het zwaar
Lees ook:Museumkaart was in 2015 weer groot succes
Lees ook:Top 10 best bezochte musea van Nederland
Lees ook:74 miljoen euro voor Giacometti

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>