In the picture: Angelique van den Hout

aNGELIQUE VAN DEN HOUT

Angelique geeft les aan volwasssen en kinderen CREDITS: Angelique van den Hout

Iedere kunstenaar heeft zijn of haar eigen verhaal. De één stapte in de wereld van kunst, omdat hij of zij het gewoon leuk vond, de ander zag het als een roeping en weer een ander rolde er als vanzelf in. Al die kunstenaars vertellen een verhaal, een verhaal dat tot leven komt via de rubriek ‘In the picture’. Dit keer mag Angelique van den Hout, geboren in Roosendaal en sinds kort woonachtig in Rucphen, haar verhaal doen!

“Al van kinds af aan ben ik aan het tekenen. Dat begon aanvankelijk met het natekenen van plaatjes, maar uiteindelijk wilde ik alles wat ik zag tekenen. Hoewel ik tekenen erg leuk vond, ging ik niet naar een tekenclub of iets dergelijks. Bij mij thuis zagen ze wel dat ik creatief was en mijn familie is zelf ook creatief. Mijn opa werkte bijvoorbeeld aan de MTS St. Lucas in Boxtel en via hem kwam ik aanraking met het schilderen. Voordat ik zelf naar de MTS St. Lucas ging, deed ik echter op de middelbare school nog examen in tekenen en volgde ik nog een cursus aquarel. Ik was één van de eersten die examen mocht doen in het vak tekenen, samen met negen andere scholieren. Daarna ging ik naar de MTS en leerde ik het echte schilderen en behaalde ik mijn papieren om huizen en bedrijven te schilderen.”

SCH 10b

Portretten, maar dan op de manier van Angelique van den Hout CREDITS: Angelique van den Hout

Meesterschilder

Deze stap naar ‘meesterschilder’ was eigenlijk niet precies wat Angelique in gedachten had en dus ontwikkelde ze zich gedurende haar loopbaan. “Ik heb zo’n 15 jaar in de meubelbranche gewerkt. Ik begon in de verkoop en eindigde als leidinggevende. Op een gegeven moment kwam ik in de binnenhuisarchitectuur terecht, waar ik mocht gaan ontwerpen. Dat bracht me door heel Nederland en België. Toen mijn baas van de woondecoratiewinkel waar ik op dat moment werkte echter besloot te stoppen, stond ook ik voor de keuze. Ik besloot voor mezelf te gaan beginnen. Als meesterschilder kende ik al de basis en het ambacht van het schilderen en ik was al langer creatief bezig met het ontwerpen van muurschilderingen en portretten. Ik ging in het begin veel beurzen af en kreeg naar aanleiding van mijn werken dan vaak de vraag waarom ik geen les gaf in het schilderen. Ik besloot de vraag te beantwoorden en ben gaan lesgeven. Dat doe ik nu twaalf jaar.”

Wie lessen volgt bij Angelique, kan er van op aan les te krijgen vanuit de praktijk. “Alles wat ik zelf heb geleerd in de loop der jaren, probeer ik over te brengen op mijn leerlingen. Ik geef op dit moment vooral les aan volwassenen, maar wil na de zomervakantie proberen een groep kinderen les te geven. Het moeten vooral kinderen zijn met serieuze interesse in kunst en schilderen. Het is mijn bedoeling de kinderen een stapje verder te brengen in hun kunnen. Ik houd echter niet van klassikaal lesgeven. Beginners en gevorderden zitten dan ook door elkaar. Ze zijn nooit met hetzelfde bezig en dat zorgt er ook voor dat mensen ook onderling van elkaar kunnen leren. De leerlingen starten vaak met een idee, waarbij ik ze vervolgens verder probeer te helpen. Het zelf nadenken over een werk, dat is vaak het moeilijkste. Met mijn lessen wil ik de lat hoog leggen en het niveau van de creativiteit van mijn leerlingen verder opschroeven.”

Schilderijen in alle vormen en maten CREDITS: Angelique van den Hout

Schilderijen in alle vormen en maten CREDITS: Angelique van den Hout

Specialist

De lessen zijn voor Angelique een manier om geld te verdienen, al werkt ze ook in opdracht voor particulieren en bedrijven. “Ik heb me onder meer gespecialiseerd in de restauratie van details van gebouwen, zoals het maken van hout- en marmerimitaties, en aanbrengen van bladgoud. Dat is een oud ambacht dat niet meer door veel mensen wordt beoefend. Ik heb onder meer het stadhuis van Willemstad opnieuw bekleed met bladgoud. Ik zit dus niet alleen maar in mijn atelier. Tevens maak in muurschilderingen in opdracht. In een paardenpraktijk/manege heb ik een grote toepasselijke muurschildering gemaakt, evenals in meerdere particuliere huizen en tuinen.”

Al krijgt Angelique veel opdrachten voor werken, uiteindelijk schildert ze vooral voor zichzelf. “Ik denk in vormen en kleuren en die indrukken moeten er uit. Dat kan ik via het schilderen. Vroeger schilderde ik bijvoorbeeld vooral veel vrouwen, maar ik merkte dat hier toch minder vraag naar was. Sindsdien ben ik veel abstracter gaan werken. Door abstract te werken kan ik veel meer vanuit mijn gevoel werken. Ik ben echter niet in een hokje te duwen, heb dan ook niet echt een specifieke stijl. Ik probeer zoveel mogelijk mee te gaan met vraag en aanbod. Als er behoefte is aan een schilderij op een paneel van steigerhout, dan bied ik dat aan. In de workshops laat ik de mensen vaak werken op een katoenen doek, maar eigenlijk is elk materiaal geschikt. Als ik zelf aan de slag ga, werk ik vooral met messen en grove penselen. Ik heb ervaren dat je pas dan echt vrij kunt werken.”

SCH 13

Een abstract werk van Angel, zoals Angelique haar werken signeert CREDITS: Angelique van den Hout

Meditatie

Het opdoen van inspiratie is voor iemand die denkt in vormen en kleuren niet heel erg moeilijk, maar Angelique zoekt het vooral dichtbij zichzelf. “Ik mediteer soms voordat ik aan de slag ga. Door de meditatie komen er soms bepaalde kleuren naar voren. Vooral blauw en paars zijn kleuren die ik graag gebruik. Ik voel me daar zelf goed bij.” De meeste werken die Angelique maakt, gesigneerd met artiestennaam Angel, zijn gemaakt met acryl. “Ik werk ook weleens met olieverf, maar acryl heeft als voordeel dat het sneller droogt. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met werken voor Rondom Roosendaal, een cultuurestafette waarbij het Roosendaals Symfonie Orkest een hommage brengt aan alle kernen, samen met kunstenaars uit de gemeente. Ik maak daarvoor werken met olieverf met een muzikaal thema, maar olieverf droogt veel minder snel. Daar moet je dan als kunstenaar rekening mee houden, zeker omdat de werken straks geëxposeerd worden in Stadsschouwburg De Kring in Roosendaal.”

Putten uit inspiratie uit jezelf kan je soms ver brengen, getuige de werken die hangen bij een locatie van de Stichting Groenhuysen in Roosendaal, Regionaal Behandelcentrum Wiekendael. “Er hangen hier een hoop werken van mij en van één van mijn cursisten: Ank den Daas uit Putte. Veel van deze schilderijen heb ik gemaakt na het overlijden van mijn moeder. In die periode ben ik heel creatief geweest en ben ik ook veel abstracter gaan werken. Deze werken zijn ook te koop. Ik zal echter zeker niet rijk worden van mijn kunst, maar ik vind het in ieder geval leuk en dat vind ik veel belangrijker.”

Wilt u meer weten over Angelique van den Hout? Dat kan! Kijk dan op haar website.

In the picture is een terugkerende rubriek die ingaat op het verhaal van de kunstenaar en het verhaal achter de kunstenaar. Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Dat kan! Neem dan contact op via [email protected] en wie weet sta je binnenkort zelf ‘in the picture’ op maandag om 12.34 uur!

Lees ook:In the picture: Gonny Geurts
Lees ook:Hockey populair op kunstveiling
Lees ook:In the picture: Davitha van de Kuilen
Lees ook:In the picture: Toedeloe.biz van Esther van Loenhout
Lees ook:In the Picture: Justyna Pennards-Sycz

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>