In the picture: Toedeloe.biz van Esther van Loenhout

Esther van Loenhout van Toedeloe.biz in haar atelier CREDITS: Dennis van Loenhout

Iedere kunstenaar heeft zijn of haar eigen verhaal. De één stapte in de wereld van kunst, omdat hij of zij het gewoon leuk vond, de ander zag het als een roeping en weer een ander rolde er als vanzelf in. Al die kunstenaars vertellen een verhaal, een verhaal dat tot leven komt via de rubriek ‘In the picture’.  Dit keer mag Esther van Loenhout van Toedeloe.biz uit Dordrecht haar verhaal doen!

“Al sinds ik een klein meisje was, hield ik van tekenen en knutselen. Ik was er continu mee bezig. Na de mavo ben ik naar de SISA in Antwerpen gegaan, een school voor onder meer kunstonderwijs. In het eerste jaar hield ik mij vooral bezig met etalage en publiciteit, waarbij publiciteit gericht was op de grafische vormgeving. Na het behalen van mijn diploma kon ik mij specialiseren. Deze specialisatie duurde een jaar. Ik koos voor decor- en standbouw. Deze keuze was vooral ingegeven door het feit dat ik gewoon graag wilde schilderen en bij alle andere specialisaties kon dit veel minder. Na dit jaar heb ik nog een jaar een specialisatie gevolgd, één waarbij ontwerp, publiciteit en illustratie voorop stonden.”

Een gepelde sinaasappel, niet eetbaar, wel levensecht CREDITS: Esther van Loenhout

Toedeloe

Zoals veel kunstenaars in de dop, maar eigenlijk voor studenten in het algemeen, is het na het afronden van een opleiding zaak om zo snel mogelijk een baan te vinden en dan het liefste ook nog een leuke baan. Esther had het geluk dat zij bij een designbedrijf, Mooi Design, kon beginnen, niet ver van haar toenmalige woonplaats Hoogerheide in Noord-Brabant. “Ik ben daar begonnen als decorschilder en had het daar prima naar mijn zin. Het schilderen van decors vond en vind ik fantastisch. Inmiddels werk ik overigens ergens anders, bij The Decoration Factory in Breda, maar ook daar houd ik me bezig met decors.”

Omdat Esther bij The Decoration Factory volgens een nulurencontract werkt en dus de ene keer meer uren maakt dan de andere keer, zocht zij naar een alternatieve inkomstenbron. “Ik was al een aantal jaren bezig met schilderen naast mijn werk. Ik maakte vrije werken, maar ook wel werken in opdracht. Zoals het beschilderen van toiletbrillen. Ik had hiervoor een keer een verzoek gehad en had aan de hand van die opdracht ook al een naam bedacht: Toedeloe. Maar eigenlijk is het werken met toiletbrillen nooit echt van de grond gekomen, vooral omdat ik het niet kon doen zoals ik het wilde doen. Technisch was wat ik wilde niet altijd haalbaar. Je wilt immers wel een toiletbril die mooi blijft en niet één die na een tijdje afbladdert. Maar omdat ik op een gegeven moment toch wilde proberen zelf een eigen bedrijfje op te starten, kwam de naam Toedeloe toch weer bovendrijven. Omdat in de naam Toedeloe ook mijn achternaam is verwerkt, besloot ik deze naam aan te houden. In maart 2013 ben ik toen officieel voor mezelf begonnen. Wel werk ik samen met twee fotostudio’s, waar soms ook wat opdrachten uit voortkomen.”

Eigen stijl

Miles Davis aan je wand? Dat kan! CREDITS: Esther van Loenhout

Net als iedere kunstenaar heeft ook Esther een eigen stijl. De stijl van Esther schuilt in het feit dat zij van MDF en latex de mooiste creaties kan maken. “Ik maak vooral veel vrije werken, zoals werken voor exposities, maar ook werken in opdracht. Mijn inspiratie haal ik overal vandaan. Ik kan een leuke foto zien, waarna ik elementen uit die foto overbreng op MDF en dit vervolgens uitzaag. Zo heb ik een gebakken ei geschilderd, een gepelde sinaasappel, maar ook LEGO-poppetjes. Ik heb gekozen voor een combinatie van MDF en latex, omdat ik MDF een fijn materiaal vind om mee te werken, dat bovendien een mooi resultaat geeft in combinatie met latex. Ook werkt latex fijner dan olieverf voor mij, al is dit uiteraard een persoonlijke keuze. Na het schilderen lak ik de werken altijd af, zodat ze beter behouden blijven en ook een mooie glans krijgen.”

De creaties van Esther hebben inmiddels wel al enige bekendheid in Dordrecht en omstreken. “Ik heb al enkele exposities mogen doen. In Dordrecht heb ik al een paar keer mogen exposeren bij café De Vreemde Eend. Ook heb ik vorig jaar in café Merz mogen exposeren. Bij één van de exposities werd een werk zo snel verkocht, dat ik een nieuwe heb moeten maken. Dat was eigenlijk wel een unicum, vooral omdat al mijn werken ook uniek zijn. Ik maak er maar één van, maar in het geval van de gepelde sinaasappel heb ik dus een tweede gemaakt.” Een bijzondere expositie voor Esther was die voor Jazzpodium DJS in Dordrecht. “Ik mocht hiervoor diverse jazz-schilderijen maken. Deze hebben ook in het jazzpodium gehangen. Bijzonder voor mij is dat mijn werken hier zijn gespot door vertegenwoordigers van het muziekblad Oor. Binnen afzienbare tijd zullen mijn jazz-schilderijen verkrijgbaar zijn in de webshop van Oor. Dat vind ik uiteraard een hele eer!”

Een blik op de muur werpen CREDITS: Esther van Loenhout

Groot, groter, grootst

Omdat ieder werk uniek is bij Esther, is ze ook een wisselend aantal uren bezig met een werk. Dat maakt het ook lastig om een prijs te bepalen. “Op dit moment hanteer ik een prijs per vierkante meter, maar ik heb al gemerkt dat dit niet altijd de juiste oplossing is. Het is als kunstenaar lastig om een goede prijs te kiezen voor je werken, het juiste model heb ik misschien nog niet gevonden, vooral omdat ik ook een wisselend aantal uren aan een werk kwijt ben. Dit varieert van een paar dagen tot een paar weken, afhankelijk van de grootte van het gewenste werk.”

Een specifieke doelgroep heeft Esther niet. “Eigenlijk vormt iedereen mijn doelgroep. Wat mensen willen, kan ik voor ze maken. Als iemand iets leuks of bijzonders wil, dan kan ik dat maken. Mijn streven is om mensen in plaats van naar IKEA naar mij te laten komen voor een decoratie aan de wand. Daarbij komt ook echt mijn decorachtergrond om de hoek kijken. Mijn werken zijn namelijk nooit kleiner dan een A4-formaat. Eigenlijk wil ik mijn werken zo groot mogelijk maken. Je moet toch iets aan de muur hebben dat er uitspringt?”

“Van schilderen word ik blij” CREDITS: Dennis van Loenhout

Blij

Kunstwerken die er mogen zijn, kunstwerken die er zijn om naar gekeken te worden, kunstwerken die gewaardeerd worden: dat is iets wat Esther graag wil. “Ik wil dat mensen blij worden van mijn werk. Onlangs had ik mijn oma aan de telefoon, omdat ik een foto van mijn opa had verwerkt in een schilderij. Mijn oma was zo blij met het werk, dat ze in huilen uitbarstte. Dat vind ik een enorm mooi compliment. Het is fijn als mensen waarderen wat je hebt gedaan en het werk zien dat je er aan hebt besteed.”

Overigens wil Esther niet alleen maar mensen blij maken, ze wordt zelf ook blij van het schilderen. “Ik wil gewoon schilderen, schilderen is echt mijn ding. Op vakantie verlang ik er naar en ik ben er ook elke dag wel mee bezig. Als ik aan het schilderen ben, gaat de tijd zo ontzettend snel. Ik word er echt gelukkig van. Ik zie het als een uitdaging om iets zo echt mogelijk neer te zetten, misschien ben ik dat opzicht wel erg perfectionistisch. Ik vind het fantastisch om te zien als mensen twijfelen of mijn werk nu een fotoprint is of een schilderij. Als ze die twijfel hebben, dan ben ik in mijn opzet geslaagd.”

Wil je meer weten over Esther en haar Toedeloe.biz? Kijk dan op haar website!

In the picture is een terugkerende rubriek die ingaat op het verhaal van de kunstenaar en het verhaal achter de kunstenaar. Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Dat kan! Neem dan contact op via [email protected] en wie weet sta je binnenkort zelf ‘in the picture’!

 

Lees ook:In the picture: Esther Hoogendijk
Lees ook:Potlood gezocht voor kunstproject Esther Hoogendijk
Lees ook:In the picture: Angelique van den Hout
Lees ook:In the picture: Speksteen-creaties van Antje den Os
Lees ook:Oproep: nieuwe kunstenaars gezocht voor rubriek In The Picture

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>