Bloemaert geïnspireerd door 16de-eeuws priesterkleed

Abraham Bloemaert, De aanbidding van de drie koningen (detail), ca. 1624. Foto: Musée de Grenoble, Grenoble

Op de tentoonstelling Het Bloemaert Effect in Centraal Museum Utrecht hangen twee werken van Abraham Bloemaert (1566-1651) met als onderwerp De aanbidding van de koningen tegenover elkaar. Je oog valt meteen op de goudbrokaten mantel van de oude koning Melchior die voor het kindje Jezus knielt. Opvallend is dat Bloemaert deze mantel in beide schilderijen én in een derde werk, een altaarstuk met De vier kerkvaders, heeft geschilderd. Recent is een 16de-eeuws priesterkleed (kazuivel) ontdekt dat qua kleur- en stofpatroon overeenkomt met de mantel op deze schilderijen van Bloemaert.

Henri Defoer, oud-directeur van Museum Catharijneconvent, heeft de kazuivel (een religieus kledingstuk zonder mouwen dat door de priester wordt gedragen tijdens het opdragen van de mis) dat als inspiratie heeft gediend voor drie schilderijen van Bloemaert ontdekt in oud-katholiek kunstbezit. Een dergelijke overeenkomst tussen een geschilderde stof op een schilderij en historisch textiel is erg zeldzaam omdat textiel erg fragiel is en omdat deze kledij eeuwenlang tijdens religieuze diensten werd gedragen.

Abraham Bloemaert, De aanbidding van de drie koningen (detail), ca. 1624. Foto: Musée de Grenoble, Grenoble

Deze 16de-eeuwse kazuivel, van goudbrokaten stof en versierd met een roodfluwelen granaatappelpatroon, verkeerde nog in goede conditie en is aan de tentoonstelling toegevoegd. Mogelijk had Bloemaert een mal ter beschikking met de tekening van het stofpatroon, die hij tussen 1624 en 1632 telkens opnieuw gebruikte om de stofweergave van de mantels op zijn schilderijen realistisch uit te voeren.

Het Bloemaert Effect is nog tot en met 5 februari 2012 in Centraal Museum Utrecht te zien.

Lees ook:Centraal Museum Utrecht presenteert het Bloemaert-effect
Lees ook:Het romantische wonder van Wonder
Lees ook:Centraal Museum Utrecht heeft nieuwe huisstijl
Lees ook:Centraal Museum viert terugkeer van 16de-eeuws altaarstuk
Lees ook:Rijswijk Textiel Biënnale 2015 komt er aan!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>