Rijswijk Textiel Biënnale 2015 komt er aan!

5. Raija Jokinen, 'Internal  Garden' CREDITS: Raija Jokinen

5. Raija Jokinen, ‘Internal Garden’ CREDITS: Raija Jokinen

Van 9 mei tot en met 27 september vindt in Rijswijk de vierde editie van de Textiel Biënnale 2015 plaats. Deze vierde editie staat in het teken van het thema ‘textiel kijkt voorbij het eigen materiaal’. Museum Rijswijk toont daarbij textielwerken van negentien internationale kunstenaars.

Een enorme stapel afgedankte kledingstukken heeft in de voormalige werkkamer van de 19e-eeuwse dichter Hendrik Tollens in Museum Rijswijk de historische meubelstukken opgeslokt. Deze installatie van Derick Melander is karakteristiek voor de vierde Rijswijk Textiel Biënnale, waarbij textiel voorbij het eigen materiaal kijkt. Naast de grote variëteit in materiaalkeuze en –toepassingen zijn er deze editie opvallende gemene delers waar te nemen. De belangrijkste? Alle ingezonden werken bieden stof tot overpeinzingen en bespiegelingen.

Textiel appelleert bij uitstek aan het gevoel. Emoties en associaties borrelen omhoog bij het voelen en zien van bepaalde stoffen. Vintage kleding en handwerk, dat een paar generaties terug nog in ieder huishouden werd gemaakt, roept herinneringen op aan bepaalde personen of tijden. Het zelf maken van kleding, borduren en breien behoren niet meer automatisch tot de dagelijkse bezigheden en technieken worden vergeten. Zo niet bij de negentien internationale kunstenaars van de Rijswijk Textiel Biënnale. Vintage textiel, wol, borduurgaren en vlas wordt in combinatie met technieken als bijvoorbeeld weven, borduren en breien ingezet om in een hedendaags idioom beelden op te roepen van liefdevolle herinnering, heimwee of zelfs vervreemding.

Alle deelnemende kunstenaars zijn Caroline Bartlett  (UK), Monica Bohlmann  (DE), Ying Chew (AUS), Chiachio & Giannone (ARG), Ane Henriksen (DK), Raija Jokinen (FI), Katie Lewis (USA), Ruben Marroquin (USA), Amanda McCavour (CA), Caitlin McCormack (USA), Derick Melander (USA), Stephanie Metz (USA), Pauline M.M. Nijenhuis (NL), Henrique van Putten (NL), Rebecca Ringquist (USA), Ida-Lovisa Rudolfsson (SE), Debra M. Smith (USA), Kari Steihaug (NO), Mai Tabakian (FR).

Bij de Textiel Biënnale verschijnt een geïllustreerde catalogus waarin de werken van de aan de biënnale deelnemende kunstenaars in kleur zijn afgebeeld (Ned/Eng). Auteur van de catalogus is kunsthistoricus Frank van der Ploeg. ISBN/EAN 978-90-821807-3-2. Verkoopprijs  € 19,75. Op zondag 13 september wordt van 13.oo tot 17.00 uur een grote textielmarkt georganiseerd op het voorplein van het museum en in de Oude Kerk tegenover het museum. De eerste week van de Textiel Biënnale valt samen met het Textielfestival 2015 (13 -16 mei) en de Conferentie van het European Textile Network (13-19 mei).

BRON: Persbericht Rijswijk Textiell Biënnale 2015

Lees ook:Museum Rijswijk maakt zich op voor komende Papier Biënnale
Lees ook:Opening 10e Papierbiënnale in Rijswijk
Lees ook:Van papiermarkt tot papieraankoop in Rijswijk
Lees ook:Holland Papier Biënnale in Rijswijk en Apeldoorn
Lees ook:Jubileum voor Papierbiënnale in Museum Rijswijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>