Het romantische wonder van Wonder

Het trappenhuis van de Londense woning van de schilder (1828) Wonder, Pieter Christoffel (Utrecht 1777 - Amsterdam 1852) Gemaakt in 1828 doek 71,4 x 57,2 cm, met lijst 82,4 x 68,5 cm Collectie Centraal Museum, Utrecht; aankoop 1975 Image & copyrights Centraal Museum Utrecht

Het trappenhuis van de Londense woning van de schilder (1828)
Wonder, Pieter Christoffel (Utrecht 1777 – Amsterdam 1852)
Gemaakt in 1828
doek
71,4 x 57,2 cm, met lijst 82,4 x 68,5 cm
Collectie Centraal Museum, Utrecht; aankoop 1975
Image & copyrights Centraal Museum Utrecht

De Utrechtse kunstenaar Pieter Christoffel Wonder (1777–1852) is één van de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordigers van de Romantiek. Echter, in Nederland is zijn werk relatief onbekend, terwijl hij toch een ware kunstenaar was. Misschien komt het omdat het grootste deel van zijn beste werken niet in Nederland tot stand kwam, maar in het buitenland, in Londen om precies te zijn. Dat beste werk van Wonder zal dit jaar nog voor het eerst te zien zijn in Nederland, in het Centraal Museum in Utrecht. 

Het Centraal Museum toont van 19 december 2015 tot en met 13 maart 2016 de expositie ‘Een Utrechter in Londen’. Wonder reisde op uitnodiging van zijn ontdekker, kunstexpert Sir John Murray, af naar Londen. Jarenlang verbleef hij in de Britse hoofdstad en schilderde er naar hartenlust. Wonder schilderde portretten en genrestukken (schilderijen met alledaagse taferelen) en werkte in de trant van Pieter de Hooch en andere meesters van de Gouden Eeuw. Met name de stofuitdrukking van zijn genreschilderijen is van grote klasse. Het Centraal Museum biedt met deze tentoonstelling een unieke kans om kennis te maken met deze succesvolle kunstenaar en zijn topstukken. Volgens Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum, is het prachtig dat ze het Nederlandse publiek de kans kunnen geven om het werk van de succesvolle Wonder te ontdekken. “Wonders werk is bijzonder intrigerend, doordat zijn werk enerzijds 19e-eeuws is met een nadruk op het persoonlijke. Anderzijds zie je in zijn werk ook een nieuw elan terug: een meer sfeergerichte kijk op de werkelijkheid.”

Een Utrechter in Londen vertelt het verhaal van een getalenteerde Utrechtse kunstenaar die zich een aantal jaren in Londen vestigde en daar zeer succesvol was. Dat er zoveel werken van Wonder te zien zijn, is een unieke aangelegenheid: veel schilderijen bevinden zich namelijk in particulier bezit. Het schilderij ´Het trappenhuis van de Londense woning van de schilder´ (1828) uit de collectie van het Centraal Museum is door het prachtig geschilderde lichtspel en bijzondere compositie het topstuk van de tentoonstelling. Naast het werk van Wonder toont het museum een aantal schilderijen van tijdgenoten zoals Neuman en Verheyen. De schilderijen, tekeningen en prenten zijn samen te bewonderen met de beste meubelen en kostuums uit de periode van 1800-1850 uit de collectie van het Centraal Museum.

De tentoonstelling is te zien tot en met 13 maart 2016.

BRON: Persbericht Centraal Museum Utrecht

Lees ook:Centraal Museum Utrecht heeft nieuwe huisstijl
Lees ook:Museum Boijmans Van Beuningen brengt zes panelen van Pieter Bruegel de Oude bij elkaar
Lees ook:Liefde en Lust volgens Joachim Wtewael
Lees ook:Oude Meesters inspireren op Paris Tableau
Lees ook:Bonnefantenmuseum maakt debuut bij Google Art

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>