Centraal Museum Utrecht presenteert het Bloemaert-effect

Abraham Bloemaert, De aanbidding van de drie koningen, ca. 1624, Doek, 424 x 290 cm, Musée de Grenoble, Grenoble

Centraal Museum Utrecht geeft met de nieuwe tentoonstelling “Het Bloemaert-effect”uitgebreid aandacht aan een invloedrijke Utrechtse schilder uit de Gouden Eeuw die ook wel de ‘Vader van de Utrechtse schilderschool’ werd genoemd. Op vrijdag 11 november zal deze tentoonstelling openen zodat het publiek het veelzijdige oeuvre van Abraham Bloemaert (1566-1651) kan bewonderen en tevens zijn werk met dat van zijn leerlingen (waaronder Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst ) kan vergelijken.

 

Abraham Bloemaerts geschilderde oeuvre omvat meer dan 200 werken in verschillende stijlen. Zo schilderde Bloemaert zowel grote altaarstukken als kleine mythologische werken waar hij variërende onderwerpen afbeeldde. Het aantal tekeningen van de hand van Bloemaert wordt geschat op circa 1700 en er zijn meer dan 600 prenten naar zijn werk bekend. Bovendien speelde Bloemaert een belangrijke rol in de opleiding van jonge schilders als de Utrechtse Caravaggisten Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst of Italianisanten als Jan Both en Jan Baptist Weenix. Daarnaast was zijn werk van invloed op de teken- en schilderkunst door middel van de verspreiding van zijn prenten. Vooral bijzonder is dat Bloemaert zich steeds bleef verdiepen en ontwikkelen in nieuwe tendensen. Zo ontwikkelde hij onder invloed van zijn leerlingen, die in Italië van Caravaggio’s werken onder indruk waren geraakt, een nieuwe Caravaggistische stijl terwijl hij later in zijn schilderscarrière ook classicistische schilderijen maakt.

Abraham Bloemaert (Gorinchem 1566 - Utrecht 1651), De fluitspeler, 1621, olieverf op doek, Collectie Centraal Museum, Utrecht Image & Copyright Centraal Museum/ Ernst Moritz

Deze overzichtstentoonstelling omvat 47 schilderijen en 48 werken op papier van Abraham Bloemaert die aan de hand van thema’s als religie, mythologie, landschap en stilleven, genre en vanitas worden gepresenteerd. Je kunt “Het Bloemaert-effect” van 11 november tot en met 5 februari 2012 bezoeken.

Lees ook:Museumweekend in Utrecht
Lees ook:Bloemaert geïnspireerd door 16de-eeuws priesterkleed
Lees ook:De leerlingen van Rembrandt
Lees ook:Meesterwerk Goltzius geveild na nazi-roof
Lees ook:4,9 miljoen euro voor Haarlemse meester

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>